Gezonde eenpansgerechten voor op de camping of voor lange zomeravonden

Niet te veel moeite hoeven doen, maar wél lekker en gezond eten met de kids als je op de camping staat?

Dat kan met deze eenpansgerechten die overigens net zo lekker zijn op een lange zomeravond in de tuin, als je eigenlijk geen zin hebt om uitgebreid te koken.

Lekker en gezonde eenpansgerechten die je zó klaarmaakt

Het fijne van die eenpansrecepten is dat je het niet zo nauw hoeft te nemen met de hoeveelheden en ingrediënten. Heeft je kind een vriendje op bezoek dat mee eet? Doe er wat extra groente bij. Een bepaald kruid niet in huis/caravan? Geen probleem, vervang het door iets anders dat bij het gerecht past. Een ui over die echt op moet? Gooi er maar bij! Lekker en makkelijk dus, daar houden we van op de camping of tijdens warme zomeravonden in de achtertuin. Eet smakelijk!

Mexicaans pannetje

Pak er een grote koeken- of hapjespan bij en de volgende ingrediënten:
(Vega) gehakt, tortilla chips, twee tenen knoflook, een ui, een paprika, tomatenblokjes in een blik of pak, blikje mais en blikje kidneybonen, cheddar kaas, ijsbergsla, zure room, komijn, paprikapoeder, peper en zout, olijfolie.

Zet de pan met wat olijfolie op het vuur en bak hierin de knoflook en een gesnipperde ui, voeg dan het (vega) gehakt toe. Als het gehakt gaar is voeg je de paprika in blokjes toe en daarna de tomatenblokjes, mais en kidneybonen. Breng op smaak met komijn, paprikapoeder, peper en zout. Laat even pruttelen op laag vuur en verdeel daarna de cheddarkaas over de groente en het gehakt. Haal de pan van het vuur als de kaas smelt en eet het Mexicaanse pannetje zo uit de pan met sla, zure room en tortillachips.

Shakshuka

Bereid in een grote koeken- of hapjespan de volgende ingrediënten voor een overheerlijke shakshuka: een grote ui, teentje knoflook, twee paprika’s in kleuren naar keuze, een theelepel kurkuma, een halve theelepel gemalen koriander, een halve theelepel komijnpoeder, een halve theelepel kaneel, peper, zout, verse basilicum, een laurierblaadje, een pak of blik tomatenblokjes en een ei per persoon.

Bak in wat olie de knoflook en gesneden ui aan, voeg dan reepjes of stukjes paprika en alle kruiden behalve de peper en zout toe. Voeg dan de tomatenblokjes toe aan de pan, roer goed door, roer een laurierblaadje erdoor en peper en zout naar smaak. Laat een kwartiertje pruttelen met de deksel op de pan, op laag vuur terwijl je af en toe even roert.

Verwijder vervolgens het laurierblad en maak kuiltjes in de saus, net zoveel kuiltjes als dat je eieren hebt. Breek in elk kuiltje een ei en laat dit even stollen met de deksel op de pan. Voeg naar smaak nog wat peper en zout toe en serveer met blaadjes basilicum en brood.

Romige citroenspaghetti (vegan)

Deze romige citroenspaghetti is vegan in de basis, maar je kan ingrediënten omwisselen voor niet-vegan producten of parmezaanse kaas naar smaak toevoegen. Dan is ‘ie dus niet meer vegan, maar alsnog wel erg lekker. Je hebt nodig voor de vegan versie: een ui, knoflook, vegetarische bouillon, kokosmelk, spaghetti, een citroen, verse spinazie, zout, peper en chili flakes, olijfolie.

Pak voor dit eenpansgerechten een grote pan, voor pasta. Zet die op het vuur met wat olie en fruit daarin een gesnipperde ui en een teentje gesneden of geperste knoflook. Voeg daarna de bouillon toe, ongeveer 750 ml (maak wat meer en bewaar dat, voor als de pasta te droog wordt), de kokosmelk en het sap van een citroen. Doe dan de spaghetti in de pan en roer het door de bouillon. Laat dit zo’n kwartier koken, voeg extra bouillon toe als dat nodig is. Voeg dan de spinazie (hoeveelheid naar smaak) toe en wat citroenrasp. Laat dit heel even meekoken en breng de pasta dan op smaak met zout, peper en chili flakes. Geniet!

Zoete aardappeltortilla met feta

Dit heb je nodig voor de zoete aardappeltortilla met feta: een ruime koekenpan, twee zoete aardappels, een rode ui, verse peterselie, zes eieren, feta, peper en zout.

Schil de zoete aardappels en snijd ze in dunne plakjes, snijd dunne ringen van de ui en hak de peterselie grof. Verwarm olie in de pan en bak daar de plakjes zoete aardappel in samen met de ui. Klop de peterselie door de eieren en voeg hier de feta aan toe met wat peper en zout. Giet het eimengsel over de zoete aardappel en ui en zet het vuur laag. Doe een deksel op de pan en laat het geheel in zo’n tien minuten gaar worden tot ‘ie klaar is om te serveren.

Kaas-groente-quesadillas uit de koekenpan

Voor dit overheerlijke eenpansgerechten heb je het volgende nodig:
Een ruime koekenpan, tortilla’s of wraps, geraspte kaas, paprika, rode ui, tomaat, blikje mais, zure room, peper en zout.

Leg een tortilla of wrap in de koekenpan en strooi hier wat geraspte kaas over, beleg dan met de groente in kleine stukjes en breng op smaak met peper en zout. Leg er een tortilla boven en laat rustig de kaas smelten. Schuif de quesadilla dan op een bord en leg ‘m omgekeerd terug in de pan tot de onderkant lichtbruin kleurt. Snijd in puntjes en serveer met een lepel zure room.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker

Meer lezen?

brendakookt.nluitpaulineskeuken.nlveganheaven.org

Reageer op artikel:
Gezonde eenpansgerechten voor op de camping of voor lange zomeravonden
Sluiten