Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Voeding en eten 5 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Een goede start van het jaar: 10 gezonde ontbijtjes voor kinderen

Een nieuw jaar, een gezonde start maken? Dat kan met deze tien gezonde, maar vooral lekkere, ontbijtjes voor kinderen. Bovendien zijn al die soorten ontbijt niet moeilijk om te maken. Natuurlijk zitten ze ook boordevol goede voedingsstoffen, al dan niet verstopt.

Een gezond ontbijt is het halve werk, zullen we maar zeggen. Kinderen hebben een goede start nodig in de ochtend, zodat ze voldoende energie hebben voor de rest van de dag. Niet elk kind is een grote eter in de ochtend, daarom hebben we voor ieder wat wils bedacht.

Gezonde ontbijtjes voor kinderen

Deze ontbijtjes maak je in een handomdraai klaar, soms kan dit zelfs al de avond of meerdere dagen ervoor. Dan heb je altijd iets gezonds wat je snel op tafel kan zetten en waar je kids van zullen smullen in de ochtend.

Bananenpannenkoekjes

Favoriet bij kinderen én gezond. Maak pannenkoekjes met geprakte bananen en een beetje havermout. Bak ze in kokosolie voor een gezonde draai aan de traditionele pannenkoek. Je kind krijgt hiermee meteen al fruit binnen.

Overnight oats

Dit gezonde ontbijt maak je de avond ervoor en haal je in de ochtend dus zo uit de koelkast. Doe havermout in een bakje met melk naar keuze en dek het af in de koelkast. Je kunt er zelfs al geprakte banaan en kaneel aan toevoegen, maar dit kan de volgende ochtend ook. Of rood fruit, appel of druiven.

Fruitige smoothie

Mix verse vruchten zoals bessen, mango en sinaasappel met yoghurt of melk om een frisse smoothie te maken. Voeg eventueel een handvol spinazie of wat stukjes avocado toe voor extra voedingsstoffen.

Griekse yoghurt met granola

Magere Griekse yoghurt met (zelfgemaakte) granola en een mix van vers fruit zoals aardbeien, bessen en stukjes banaan vinden de meeste kinderen een lekker en ontbijt en het is nog gezond ook.

Een volkoren boterham met pindakaas en banaan

Smeer volkoren boterhammen met pindakaas en beleg met plakjes banaan. Dit zorgt voor een goede combinatie van eiwitten, gezonde vetten en koolhydraten.

Ei muffins met verborgen groente

Is je kind gek op eieren? Maak er dan eens muffins van met een dosis verborgen groente als extraatje. Klop eieren en giet ze in muffinvormpjes. Voeg fijngehakte groenten zoals paprika, tomaat en spinazie toe. Bak tot de eieren gestold zijn. Je kunt meerdere muffins maken zodat je er een paar op voorraad hebt.

Frozen yoghurt

Het is net ijs, maar dan als gezond ontbijtje. Blend bevroren fruit met yoghurt naar keuze tot romig ‘ijs’. Naar wens kun je er nog vers fruit, zaden of noten overheen strooien.

Havermoutpap met appel en kaneel

Verwarm havermout en melk naar keuze, zoals havermelk, in een pannetje tot de havermout zacht en de melk opgenomen is. Voeg kaneel toe en stukjes appel. Of maak een variatie met banaan of rood fruit. Zo’n gezond en warm ontbijt vinden veel kinderen lekker in de ochtend.

Pompoenpannenkoeken

Vooral in de winter is dit een heerlijk ontbijt. De pompoenpannenkoeken, ook wel arepa di pampuna genoemd, kun je zowel warm als koud eten. Het recept komt oorspronkelijk uit Curaçao. Je vindt het volledige recept voor dit gezonde ontbijtje op de website van het Voedingscentrum.

Geroosterd brood met gezond beleg

Rooster volkorenbrood en beleg bijvoorbeeld met notenpasta, hüttenkäse met plakjes komkommer of geprakte avocado met banaan.

Manons zoon eet junkfood als ontbijt: ‘Ik doe de vriezer op slot’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.