Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Persoonlijke verhalen 23 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Manons zoon eet junkfood als ontbijt: ‘Ik doe de vriezer op slot’

Voor Manon (44) is gezondheid erg belangrijk. Van veel sporten tot aan een gezond dieet: Manon probeert er alles aan te doen om zo gezond mogelijk te leven. Dat haar kinderen minder gezond leven, vindt zij niet zo erg. Junkfood als ontbijt gaat haar echter te ver.

“Mijn oudste zoon leeft heel ongezond. Hij sport nooit, ligt het liefst de hele dag op bed en rookt een half pakje sigaretten per dag. Nu kan ik begrijpen dat hij een tiener is en dat dit gedrag er enigszins bij hoort. Nu kan ik ook heel flexibel zijn en vind ik het bankhangen nog niet zo’n probleem. Ook het roken heb ik met moeite kunnen accepteren. Ik weet namelijk dat het geen zin heeft om het te verbieden. Ik ben dan ook allang blij dat hij niet binnen of in de tuin rookt.

Manons zoon heeft een ongezonde levensstijl

Er is echter een andere ongezonde gewoonte die ik weiger te accepteren. Dat is zijn eetpatroon. Nu kan ik natuurlijk niet controleren wat hij eet wanneer hij op school is, of wanneer hij met zijn vrienden afspreekt. Waar ik echter wél controle over heb, is het eten dat hij thuis nuttigt. Gelukkig eet hij ‘s avonds tijdens het diner braaf zijn bord leeg.

Het ontbijt is echter een groot probleem. Hij kan namelijk met gemak een diepvriespizza in de oven gooien als ontbijt. Ook is het voor hem heel normaal om de frituurpan om acht uur ‘s ochtends aan te gooien. Vreselijk vind ik het. Ik heb hem vaak gewaarschuwd dat hij geen junkfood als ontbijt mag eten, maar mijn boodschap lijkt niet aan te komen.

Junkfood als ontbijt

Donuts, chips, tosti’s, frikadellen: voor mij is het junkfood; voor hem zijn het voedzame ontbijtjes. Helaas luistert hij niet naar mijn verzoeken om die troep niet als ontbijt te eten, dus ik ben tot een drastisch besluit gekomen. In eerste instantie wilde ik namelijk het junkfood niet meer in huis halen, maar dat vond ik niet eerlijk naar mijn andere kinderen. Wanneer zij zin hebben in een donut, koekje of chips, moet dat gewoon kunnen. Ik wil namelijk niet dat zij de dupe zijn van zijn ongezonde eetgewoonten.

Samen met mijn partner ben ik tot een drastisch besluit gekomen. Wij hebben namelijk een slot op de vriezer geïnstalleerd. Ook één van de keukenkastjes, waar wij voornamelijk chocolade en chips in hebben liggen, doen wij overdag iedere dag op slot. Dit betekent niet dat mijn kinderen helemaal niets mogen snoepen. Op deze manier zorgen we er echter wel voor dat mijn kinderen en met name mijn oudste zoon, geen junkfood meer nuttigt als ontbijt.”

Dilemma: ‘Moet ik het toelaten dat mijn ex mijn dochter altijd ongezond laat eten?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.