Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Opvoeden 9 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Zo laat je jouw puber stoppen met roken 

Ben je erachter gekomen dat je puber rookt en wil je graag dat hij of zij hiermee stopt? Dan kun je als ouder verschillende dingen doen om je zoon of dochter hierbij te helpen. Hieronder hebben we een paar handige tips voor je klaarstaan.

Veel pubers weten dat roken ongezond is, maar toch zijn ze nieuwsgierig om het te proberen. Voordat je het weet is je kind verslaafd aan roken.

Stoppen met roken

Wil je graag dat je kind stopt met roken? Met de volgende tips gaat het lukken.

Risico’s uitleggen

Leg de risico’s van roken aan je kind uit. Leg uit dat ze door roken een vergrote kans hebben op longkanker en daarnaast een slechte conditie, slechte huid en vieze adem krijgen. Sommige pubers gaan het pas echt inzien als ze er beeld bij krijgen, dus pak je laptop of tablet erbij en geef voorbeelden aan de hand van wat beelden.

Kosten uitrekenen

Vraag aan je kind hoeveel hij of zij per dag rookt en laat je kind zelf uitrekenen hoeveel deze verslaving per maand en per jaar kost. Wedden dat je zoon of dochter van dat bedrag schrikt? Laat je kind dan ook gelijk zien hoeveel uur en dagen het hiervoor moet werken en wat het allemaal voor leuke dingen kan doen of kopen van dit bedrag.

Maak een plan

Als je wil dat je kind stopt met roken, dan is het goed om een plan van aanpak te maken. Het is het beste om in één keer te stoppen, maar dit verschilt ook per persoon. Denkt jouw kind dat het beter is om geleidelijk af te bouwen? Probeer dat dan eerst. Ook kun je bijvoorbeeld nicotinepleisters of -kauwgom inzetten als laatste redmiddel.

Motiveren

Als je kind gaat stoppen met roken dan is het belangrijk om hem of haar te motiveren. Zorg dat er geen sigaretten en aanstekers in de buurt aanwezig zijn. Als je zelf rookt dan is het goed om tegelijkertijd met je kind te stoppen. Op die manier heeft je kind direct een goed voorbeeld. Wil of kun je dat niet? Rook dan in ieder geval nooit in het bijzijn van je kind. Dit kan je kind triggeren om niet te stoppen met roken of nog erger: juist meer te gaan roken.

Terugval voorkomen

Er hoeft maar één ding te gebeuren en je kind kan weer naar een sigaret grijpen. Zeker rondom school of op feestjes zijn er sigaretten verkrijgbaar. Het is belangrijk om hierover met je kind te blijven communiceren. Krijgt hij of zij het moeilijk? Spreek dan af dat je kind op zo’n moment direct naar je toekomt om erover te praten. Op dat moment kun jij voor goede afleiding zorgen, waardoor je kind niet naar een sigaret grijpt.

Handige tips: Groepsdruk weerstaan als niet-roker

Rookt jouw kind niet, maar geeft je kind wel aan dat het soms last heeft van groepsdruk en het daardoor moeilijk vindt om nee te  zeggen als het om roken gaat? Oefen dan met je kind om de volgende dingen te zeggen, waardoor de vriendengroep hopelijk stopt met het pushen:

1. Ik heb last van astma
2. Voor mijn sport mag ik niet roken
3. Ik vind roken veel te duur, ik geef het liever uit aan mooie kleding of een leuke activiteit.
4. Ik wil geen slechte huid of een grotere kans op longkanker krijgen.

Is je kind niet zo weerbaar en gevoelig voor groepsdruk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.