Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gezondheid 26 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

4x tips voor kinderen met een droge of schrale huid

Het is winter en dan heeft je huid heel wat te verduren. De wisselingen tussen koude en warme lucht zorgen als snel voor een droge huid. Heeft jouw kind schrale huidplekjes op de wangen, neus, lippen of kin? Wat kun je doen bij een droge of schrale huid? Wij hebben vier tips.

Het ene kind heeft er meer last van dan het andere, een droge of schrale huid in de winter. Waar de ene het alleen rond de lippen of handen heeft, heeft een ander het juist op andere plekken op het lichaam. Wat je eraan kunt doen? Wij vertellen het je.

Tips voor een droge of schrale huid

Met deze tips voorkom je niet alles, maar het verhelpt zeker een groot deel van het probleem.

1. Douch niet te warm

Als je kind snel een droge of schrale huid heeft, laat hem of haar dan niet te warm douchen. Het warme water kan het beschermende vetlaagje op de huid aantasten. Zonder dit laagje is de huid minder goed beschermd en verliest de huid vocht. Daardoor kan de huid schraal worden. Droog de huid ook niet te hard af, maar doe dit voorzichtig. Gaat je kind lekker in bad, gebruik dan badolie in plaats van badschuim. Doe je kind ook niet dagelijks in bad.

2. Niet te veel zeep

Gebruik bij het badderen niet te veel zeep, shampoo of badschuim. Het beschermlaagje van de huid kan hierdoor aangetast worden, waardoor je kind een drogere huid kan krijgen. Gebruik vooral producten zonder parfum, parabenen, siliconen en kleurstoffen.

3. Insmeren

Smeer de huid van je kind na het douchen goed in met een natuurlijke olie of bodylotion. Kies je voor creme of lotion, let er dan op dat het geen siliconene, parabenen, parfum en kleurstoffen bevat en kies bij voorkeur voor een hypo-allergeen product speciaal voor de droge huid. De huidplooien zijn vaak extra kwetsbaar en kunnen aandacht gebruiken in de vorm van een vette beschermende zalf ook zonder parabenen, siliconen, parfum en kleurstoffen.

4. Niet te droge lucht

Zorg er ook voor dat de luchtvochtigheid in huis voldoende is. Als het buiten schraal weer is en binnen de lucht droog is, doordat de verwarming aanstaat, kan je huid meer vocht verliezen. Hierdoor kan je huid gaan jeuken. Als je de luchtvochtigheid goed op peil houdt, heb je minder kans op een droge huid. De luchtvochtigheid breng je al op peil door een bakje water naast de verwarming te zetten. Als je dan ook je verwarming meteen wat lager zet, scheelt dat en het is ook nog goed voor het milieu!

Lees ook:

Heeft je kind last van een droge huid? 5 tips om het te verhelpen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.