Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gezondheid 23 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Heeft je kind last van een droge huid? 5 tips om het te verhelpen

Een droge huid is erg vervelend. Het kan gaan jeuken en trekken en voelt gewoon niet prettig aan. Heeft jouw kind last van een droge huid? Dan zijn er een paar dingen die jou en je kind kunnen helpen om hier weer vanaf te komen.

Kinderen hebben een gevoelige huid. Weer en temperatuursveranderingen alleen al kunnen zorgen voor een droge of gevoelige huid. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je de kinderhuid op de juiste manier verzorgd.

Kind met een droge huid? Vijf tips

Deze vijf tips zullen je helpen om de ergste droogheid tegen te gaan. Blijft je kind last houden of heeft hij last van eczeem? Raadpleeg dan altijd de huisarts.

1. Was niet te vaak en te lang

Misschien geeft het je een fris gevoel om je kind iedere dag in bad of onder de douche te doen. Het vele wassen kan er echter voor zorgen dat de huid uitdroogt. Het water onttrekt namelijk vocht aan de huid. Beperk het douchen en badderen daarom tot drie keer per week en laat je kind ook niet langer dan tien a vijftien minuten in het water.

2. Let op de producten

Zeep droogt de huid uit, kies daarom altijd voor een natuurlijke milde zeep zonder schadelijke ingrediënten. Gebruik de zeep ook alleen indien dit nodig is voor de hygiëne. Producten zonder sulfaten, siliconen, parabenen en alcohol zijn het mildste voor de huid.

3. Smeren

Smeer je kind regelmatig in met natuurlijke lotion of natuurlijke olie. Dit houdt de huid gehydrateerd en zacht. Let hierbij wel weer op de ingrediënten die in het product zitten en kies voor een zo natuurlijk mogelijk product.

4. Verander van wasmiddel

Sommige wasmiddelen kunnen parfum of andere stoffen bevatten die de huid irriteren en droog maken. Kies daarom eens voor een ander (hypoallergeen) wasmiddel.

5. Let op textiel

Kies voor je kinderen voornamelijk katoenen kleding of kleding van zachte (niet kriebelende) wol en zijde. Synthetische stoffen zoals polyester kunnen ervoor zorgen dat de huid niet goed kan ademen waardoor het voor irritatie en droogheid zal zorgen.

Lees ook:

Last van acne tijdens de puberteit? Alles over de verzorging die deze huid nodig heeft

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Yale Medicine

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.