Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Persoonlijke verhalen 1 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Ghislaine (36): ‘Mijn kinderen mogen terugslaan’

Ghislaine (36) is moeder van twee zonen. Zij leert haar kinderen dat ze niet zomaar geweld mogen gebruiken. Toch leert zij hen ook dat ze mogen terugslaan wanneer ze in een ruzie belanden.

“Iedereen heeft zo zijn eigen normen en waarden binnen een opvoeding. Nu is niet iedereen het eens met mijn ideeën, maar daar kan ik goed mee omgaan. Voor mij is het belangrijk dat mijn man en ik op één lijn liggen. Zolang dat het geval is, kan ik met een gerust hart gaan slapen.

Ik had het pesten kunnen voorkomen

Ik ben zelf vroeger behoorlijk gepest. Niet alleen op de basisschool heb ik te maken gehad met pestkoppen, maar ook op de middelbare school ging het pesten gewoon door. Tijdens mijn studententijd werd ik niet meer gepest, maar ik hoorde nou ook niet bepaald bij de populaire kids. Je had bijvoorbeeld een groepje met bloedmooie meiden en stoere jongens. Zij organiseerden feestjes in de weekenden en woonden bij elkaar in studentenhuizen. Daar hoorde ik bijvoorbeeld niet bij.

Vroeger dacht ik altijd dat het mijn eigen schuld was dat ik werd gepest. Door mijn therapie weet ik inmiddels beter. Toch kan ik niet ontkennen dat ik diep van binnen geloof dat ik het pesten eerder had kunnen voorkomen als ik me anders had gedragen. Ik was bijvoorbeeld heel verlegen en timide en durfde nooit mijn mond open te doen. Wanneer kinderen mijn boeken in de prullenbak gooide, wachtte ik rustig af tot ze weg waren voor ik mijn boeken eruit haalde.

Mijn zonen mogen terugslaan

Ik merk dat mijn oudste zoon heel veel op mij lijkt. Hij is zo ontzettend lief en zachtaardig. Soms vrees ik voor zijn toekomst. De wereld is namelijk niet zo rooskleurig als dat hij nu denkt. Ik hoop dan ook dat hij iets mondiger zal worden. Wanneer ik met hem naar de speeltuin ga, pakken andere kinderen soms zijn speelgoed af. Hij zegt er dan nooit iets van. Als ik hem erop wijs dat hij best iets mag zeggen, zegt hij dat de andere kinderen ook best met zijn speelgoed mogen spelen. Hij ziet oprecht geen kwaad in anderen.

Nu ging ik hem laatst ophalen van school. Zijn lerares nam mij apart en vertelde dat mijn zoon geslagen was. De lerares was heel bij dat mijn zoon meteen naar haar toe was gekomen en haar had ingelicht. Op die manier kon de pestkop meteen aangesproken worden.

Toch was ik niet blij met het incident. Ik leer mijn kinderen namelijk dat ze ten alle tijden mogen terugslaan wanneer iemand hen fysiek pijn doet. Misschien is het niet helemaal ethisch verantwoord, maar ik heb liever dat ze van zich afbijten dan dat ze dadelijk het pispaaltje van de klas worden.”

Pesten, gepest worden of buitensluiten in de speeltuin? Zo reageer je op ongemakkelijke speeltuinsituaties

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.