Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Persoonlijke verhalen 31 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Mijn dochter (10) mag niet meer met buurmeisjes meespelen, wat moet ik doen?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Eva (38) haar dilemma voor: “Mijn dochter mag niet meer met buurmeisjes meespelen. Wat moet ik doen?”

“Mijn dochter Sara is 10 jaar en ze is een lieve en rustige meid. Sinds iets meer dan een jaar speelt zij na schooltijd en in het weekend vaak buiten met drie buurmeisjes, alle drie van haar leeftijd. Hartstikke leuk dat zij elkaar hebben gevonden en elkaar dus ook stimuleren om nog lekker buiten te spelen. Dat is veel beter dan de hele tijd binnen op een schermpje zitten.

Niet meegevraagd

Een jaar lang ging dit hartstikke goed. Ze kwamen elkaar vaak na schooltijd ophalen en gingen dan een spelletje spelen of even lekker gek doen. Tot Sara sinds ongeveer een maand niet meer mee wordt gevraagd door de meiden. Het is al een paar keer gebeurt dat ze na schooltijd zelf bij de meiden langsging, maar dat ze al samen ergens aan het spelen waren. Zonder dat zij dat wist.

Aan het begin dacht ik dat het gewoon per ongeluk was gegaan. Misschien hadden ze dit al afgesproken en was Sara het vergeten? Als ze bij de meiden kwam, dan zeiden zij dat ook, of ze zeiden dat ze nog niet thuis was. Tot het nog vaker gebeurde en ik zelf ook niet meer geloofde dat het elke keer een misverstand was. Hiervoor was het maandenlang wel gewoon goed gegaan.

Verdrietig

Ik vroeg aan Sara of ze ruzie hadden of dat er iets was voorgevallen tussen hen, maar Sara zegt van niet. Ze snapt het zelf ook niet en ze is er ook verdrietig door, dat merk ik. Ik ben laatst naar één van de moeders van de meiden geweest en gevraagd of zij hier meer van wist. Zij zei van niet, maar ze zou het vragen aan haar dochter en zeggen dat ze niet zomaar iemand mag buitensluiten. Maar tot op heden heb ik niks van haar gehoord en is de situatie nog steeds niet veranderd.

Nu weet ik niet zo goed wat ik moet doen. Ik heb aan Sara gevraagd of ik met de meiden moet praten, maar dat wil ze niet. Ze geeft niet duidelijk aan waarom niet, waardoor ik me toch afvraag of er echt niks is voorgevallen tussen de meiden of dat het gewoon buitensluiten is. Ik ben gescheiden en de vader van Sara heeft geen contact meer met ons, waardoor ik het dus ook niet kan overleggen.

Dilemma

Ik ben benieuwd wat andere ouders in mijn plaats zouden doen. Zouden jullie wel de meiden aan de tand voelen? Of nog een keer langs de ouders van de meiden gaan? Of het laten zitten, omdat Sara dat wil? Ik vind het een lastige situatie, dus alle tips zijn welkom.”

Claudia: ‘Mijn dochter (10) wordt buitengesloten door haar vriendinnen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.