Laura Saija
Laura Saija Alcohol en drugs 31 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Drinken jongeren te veel tijdens carnaval? 6 tips om comazuipen te voorkomen als ouder

Carnaval is een vrolijk feest vol kleur, muziek en festiviteiten. Een van de zorgen die ouders hebben tijdens carnaval, is het risico op overmatig drinken of comazuipen bij hun kinderen.

En terecht, want het is bekend dat de alcohol rijkelijk vloeit tijdens deze dagen.

Tips om comazuipen tijdens carnaval te voorkomen

Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat het feest plezierig blijft zonder dat drankgebruik uit de hand loopt.

1. Open communicatie

Het is belangrijk om een open communicatie met je kinderen te hebben over de verwachtingen en grenzen met betrekking tot alcoholgebruik. Leg uit waarom te veel drinken schadelijk kan zijn en welke risico’s het met zich meebrengt. Zorg ervoor dat je kind zich comfortabel voelt om vragen te stellen.

2. Leer verantwoordelijkheid nemen

Moedig je kind aan om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen acties. Bespreek de gevolgen van overmatig drinken, zoals verminderd bewustzijn, risico op ongelukken en gezondheidsproblemen. Het ontwikkelen van een gevoel van verantwoordelijkheid kan hen helpen betere keuzes te maken tijdens carnaval.

3. Bereid voor op groepsdruk

Kinderen kunnen onder druk staan om mee te doen met vrienden die mogelijk alcohol drinken. Leer je kinderen hoe ze ‘nee’ kunnen zeggen en hoe ze hun eigen beslissingen kunnen nemen, ongeacht wat hun vrienden doen. Maak duidelijk dat het oké is om hun eigen keuzes te maken en dat ze niet hoeven toe te geven aan groepsdruk.

4. Ken de plannen van je kind

Weet waar je kind zal zijn tijdens carnaval en met wie ze omgaan. Dit geeft je niet alleen gemoedsrust, maar stelt je ook in staat om beter te anticiperen op mogelijke situaties waarin overmatig drinken kan plaatsvinden. Laat weten dat je kind altijd contact met je op moet nemen als de plannen veranderen.

5. Zorg voor alcoholvrije drankopties

Als je kind graag wil meedoen aan het sociale aspect van het drinken tijdens carnaval, overweeg dan om alternatieve drankopties aan te bieden. Mocktails of alcoholvrije drankjes kunnen net zo feestelijk zijn en zullen de druk verminderen om alcohol te drinken.

6. Geef het goede voorbeeld

Kinderen leren veel door observatie. Geef het goede voorbeeld door zelf verantwoordelijk om te gaan met alcohol. Drink met mate en vermijd een lallende dronken ouder te zijn. Laat zien hoe je geniet van carnaval zonder afhankelijk te zijn van alcohol.

Zuipen we te veel tijdens carnaval?

In een recente straatvraag van Metro komt naar voren dat jongeren toegeven dat er veel alcohol genuttigd wordt tijdens carnaval.

De 5 leukste carnavalskostuums voor jouw kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.