Sanne Verweij
Sanne Verweij Ouders 11 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo herken je of die ene vriend(in) goed is voor jouw kind

Je ziet ze komen en gaan, je kind lijkt wel de populairste van de klas met al die vrienden die hij noemt. Hij wil afspreken met Keesje en had gisteren ruzie met Loesje: het valt niet bij te houden. Hoe weet je of de vrienden die je kind maakt ook echt goede vrienden zijn?

Avonden uit in de kroeg, rondhangen op het schoolplein na schooltijd of hele dagen op het strand liggen: grote kans dat jij een van deze dingen vroeger met vrienden hebt gedaan (misschien doe je dit nog steeds wel). Supergezellig én je wist dat je op ze kon vertrouwen. Nu wil je het liefst weten of de vrienden van je kind te vertrouwen zijn.

Zo herken je goede vrienden voor jouw kind

Met deze checklist weet jij in no time met wat voor soort types jij te maken hebt. Deze eigenschappen hoop jij namelijk terug te zien bij de vriend(in) van jouw kind.

1. Accepteren

Ze nemen je kind zoals hij is, net zoals familie dat doet. Ook al hebben ze soms ruzie, je weet dat deze vriend altijd weer terug zal komen.

2. Vertrouwen

Hoewel je kind weleens wat zal verzwijgen voor je, weet deze vriend toch je vertrouwen te winnen. En alleen al het idee dat hij het zal melden wanneer er iets niet in de haak is, geeft jou een gevoel van geruststelling.

3. Eerlijkheid

Deze vriend(in) is eerlijk, ook al is dat niet altijd leuk. Daarnaast is het natuurlijk altijd fijn als je weet dat hij 100 procent de waarheid spreekt als jij moeilijke vragen gaat stellen.

4. Loyaal

Deze vriend laat jouw kind niet in de steek. Hij is er altijd en neemt het voor hem op als hij het zwaar heeft. Zelfs in moeilijke tijden kan er op hem gerekend worden.

5. Geschiedenis

Hoewel deze niet voor alle vrienden geldt, want je kan elkaar ook ontmoeten en gelijk een klik voelen, werkt een vriendschap waarbij je elkaar al langer kent meestal in het voordeel. Je kent elkaar en je weet wat er is gebeurd. Daar kunnen je kinderen (later) over bonden.

6. Emotionele steun

Als je kind deze vriend nodig heeft, is hij er ook echt voor hem. Hij heeft met je kind te doen en is lief voor hem. Wat wil je nog meer?

7. Iemand om op te bouwen

Je kunt erop vertrouwen dat deze vriend doet wat hij zegt. Als hij zou komen eten, komt hij ook echt en zit jij niet uren met een pan vol lekker eten te wachten.

8. Persoonlijke ontwikkeling

Je kind en zijn vriend(en) versterken elkaar. Ze moedigen elkaar aan, helpen elkaar en daarmee helpen ze elkaar ook met hun persoonlijke ontwikkeling.

Wat als mijn puber een meeloper is? Opvoedkundige Tischa Neve geeft advies

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.