Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 23 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Gordelroos bij kinderen: handige informatie op een rijtje

Heeft jouw kind een pijnlijke huiduitslag op één zijde van het lichaam, in de vorm van een band? Dan heeft het misschien gordelroos. Lees hieronder wat het is, hoe je dit virus kunt herkennen en wat je kunt doen als je kind daadwerkelijk gordelroos heeft.

Deze virale infectie wordt veroorzaakt door hetzelfde virus als waterpokken, namelijk het varicella-zostervirus. Hoewel gordelroos vaker voorkomt bij volwassenen, kan het ook bij kinderen voorkomen. Het is dus goed om dit als ouder in de gaten te houden.

Wat is gordelroos?

Gordelroos ontstaat als het varicella-zostervirus, dat na een waterpokkeninfectie inactief blijft in de zenuwcellen, weer actief wordt. Het virus verspreidt zich langs een zenuw en veroorzaakt een pijnlijke huiduitslag. Deze huiduitslag verschijnt vaak op maar één zijde van het lichaam en heeft een vorm van een band. Afhankelijk van welke zenuwen worden aangetast, kan het ook op andere lichaamsdelen voorkomen.

Symptomen bij kinderen

De eerste symptomen van gordelroos bij kinderen zijn vaak vermoeidheid, koorts, hoofdpijn en soms buikpijn. Na enkele dagen krijgt het kind last van een rode huiduitslag, die zich ontwikkelt tot kleine met vocht gevulde blaasjes. Deze blaasjes kunnen erg jeuken en pijnlijk zijn. Daarna drogen de blaasjes uit, komen er korstjes op en verdwijnen ze vanzelf. Snel gaat dit niet: het kan wel tot enkele weken duren tot de gordelroos weg is.

Wat kun je doen als jouw kind gordelroos heeft?

 1. Natte kompressen aanbrengen
  Het aanbrengen van natte kompressen met water kan helpen om de jeuk en de pijn te verminderen. Het koele kompres kan een kalmerend effect hebben op de geïrriteerde huid en tijdelijke verlichting van jeuk en pijn bieden. Zorg ervoor dat het water niet te koud is, lauw water werkt hierbij het beste.
 2. Kalmerende lotions gebruiken
  Het gebruik van kalmerende lotions, zoals calamine lotion, kan helpen om de jeuk te verminderen. Calamine lotion bevat zinkoxide en heeft een verkoelend effect op de huid. Daarnaast zal het de jeuk verlichten. Breng de lotion voorzichtig aan op de huiduitslag en volg de instructies op de verpakking.
 3. Nagels kort houden
  Het is belangrijk om de nagels van je kind kort te houden om te voorkomen dat hij of zij de blaasjes openkrabt. Het openkrabben kan niet alleen leiden tot infecties, ook kunnen er littekens overblijven. Knip daarom regelmatig de nagels van je kind en moedig jouw zoon of dochter aan om niet te krabben.
 4. Comfort en rust
  Zorg ervoor dat je kind zich comfortabel voelt. Kies voor zachte, losse kleding die de geïrriteerde huid niet irriteert. Laat je kind ook genoeg slapen en rusten. Rust helpt het lichaam om te herstellen en kan zal de genezing versnellen.
 5. Contact opnemen met de huisarts
  Hoewel gordelroos meestal geen ernstig gezondheidsprobleem vormt voor kinderen, kan het in sommige gevallen complicaties veroorzaken. Het is daarom aan te raden om contact op te nemen met de huisarts. Hij of zij kan de diagnose bevestigen, de ernst beoordelen en indien nodig de juiste behandeling voorschrijven. In sommige gevallen zal de arts een antiviraal medicijn voorschrijven.

Hoe herken je bloedarmoede bij je kind?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.