Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Ziektes 18 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Waterpokken bij tiener: wat kun je doen?

Als je kind op jonge leeftijd waterpokken heeft dan kan dat erg vervelend zijn. Toch zal je zien dat je kleine er vaak niet erg ziek van wordt. Wanneer je kind op oudere leeftijd waterpokken krijgt dan is het een ander verhaal en kan het wel ernstig zijn. Wat kun je doen als je kind waterpokken krijgt als hij of zij een tiener is?

Bijna elk kind krijgt wel waterpokken. Vaak al rond de leeftijd van vier jaar, maar het kan ook zo zijn dat je kind het pas krijgt als het twaalf jaar of ouder is. Hoe ouder je kind is als het het waterpokkenvirus krijgt, hoe vervelender het is.

Waterpokken: wat is het?

Waterpokken is een virusziekte, die vooral voorkomt bij kleuters. Je kind krijgt jeukende blaasjes met vocht, vlekjes en korstjes over het hele lichaam. Het virus is erg besmettelijk. De blaasjes kunnen zelfs aan de binnenkant van de mond, op het hoofd tussen het haar en op de oogleden voorkomen. Bijna alle kinderen krijgen dit virus tussen de één en acht jaar oud, maar later komt ook voor. Als je kind twaalf jaar of ouder is dan kan het erg ziek worden van waterpokken. Naast koorts en huiduitslag kunnen ze dan ook longontsteking krijgen.

Symptomen waterpokken bij tieners

Naast de standaard symptomen bij waterpokken, zoals blaasjes, jeuk en een grieperig gevoel kan je kind ook te maken krijgen met andere symptomen. Zo kan je kind gaan hoesten en last krijgen van benauwdheid. Zeker dat laatste moet goed in de gaten gehouden worden. Ook kan je kind meerdere dagen hoge koorts hebben. Een klein percentage van de oudere kinderen met waterpokken krijgt zelfs een longontsteking. Bij het vermoeden van een longontsteking is het goed om direct een arts in te schakelen.

Wat kun je doen als je tiener waterpokken heeft?

Als je tiener waterpokken krijgt, dan is het goed om direct de dokter te bellen. De huisarts kan namelijk virusremmers voorschrijven. Deze virusremmers helpen alleen als ze binnen 24 uur na het ontstaan van de blaasjes worden ingenomen. Dankzij deze medicatie zal je kind minder lang ziek zijn en minder huiduitslag en jeuk krijgen. Mocht je te laat zijn voor deze virusremmers en je ziet dat je kind erg ziek wordt, dan kan het in het ziekenhuis behandeld worden.

Tips om pijn en jeuk te verzachten

  1. Wanneer je kind erg veel jeuk heeft, dan kun je bij de apotheek een koelzalf halen. Vertel je kind dat het zo min mogelijk moet krabben, want door het krabben verspreiden de blaasjes zich nog meer en wordt de jeuk alleen maar erger. Er kunnen door het krabben ook littekens en ontstekingen ontstaan.
  2. Heeft je kind pijnlijke blaasjes in de mond? Probeer de pijn dan te verzachten met koud drinken, ijs of door een ijsklontje in de mond te laten smelten.
  3. Wanneer je een bad hebt dan kun je een lauwwarm bad met zemelen maken. Hierdoor zal de jeuk iets afnemen. Zemelen kun je kopen bij de drogist of reformwinkel.

Auch, groeipijn! Dit kun jij doen om de pijn een beetje te verzachten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.