Japke Janneke Sybesma
Japke Janneke Sybesma Ziektes 13 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

5 simpele manieren om de weerstand van je kind te verhogen

Loopt jouw kind ook iedere maand te snotteren, hoesten of te niezen? Sommige kinderen lijken er nooit aan te ontkomen en elk virus op te pakken. Hoe komt dit en hoe kun je de weerstand van je kind verhogen?

Het ene kind is nou eenmaal iets vatbaarder voor een virus dan een ander. Daarnaast is het ook niet gek dat kinderen vaker ziek lijken te zijn dan volwassenen. Het immuunsysteem moet nieuwe virussen nog leren herkennen en bestrijden. Dat kost tijd en duurt een aantal jaren. Het is dus eigenlijk ook heel goed wanneer jouw zoon of dochter in aanraking komt met een virus, want op deze manier wordt er gebouwd aan een sterk immuunsysteem en dus een goede weerstand.

De weerstand van je kind verhogen

Wil je toch wat extra aandacht besteden aan de weerstand van je kind? Let dan op onderstaande dingen.

Slaap

Goed en genoeg slapen is sowieso voor kinderen een heel verstandig. Ook wanneer je het hebt over het opbouwen van de weerstand is voldoende nachtrust belangrijk. Het zorgt ervoor dat het lichaam ontspant, tot rust komt en hierdoor beter bestand is tegen nieuwe virussen.

Voeding

Natuurlijk speelt voeding een grote rol wanneer je het hebt over het opbouwen van een goede weerstand. Verschillende vitamines zijn belangrijk om binnen te krijgen. Je kunt dan denken aan vitamine C uit bijvoorbeeld broccoli, sinaasappel of kiwi. Niet alleen vitamine C is belangrijk overigens. Ook vette vis, noten, volkoren producten en peulvruchten bevatten belangrijke stoffen voor een sterk en gezond lichaam. Uiteindelijk is variatie overigens misschien wel het meest belangrijk.

Buitenlucht

Voldoende buitenlucht en zonlicht is belangrijk voor het immuunsysteem. Op deze manier komt je zoon of dochter namelijk in aanraking met veel verschillende stoffen. Stimuleer je kind dus vooral om lekker buiten te spelen. In de zomer is dit misschien gemakkelijker dan in deze natte, koude herfst- en wintermaanden. Mocht je kind niet uit zichzelf de buitenlucht opzoeken, kun je misschien eens wat vaker samen een boswandeling maken of een andere buitenactiviteit bedenken om toch die frisse lucht mee te pakken.

Beweging

Lekker bewegen helpt bij het opbouwen van een gezond en sterk lichaam. Het zorgt niet alleen voor een goede conditie, maar helpt ook om stress te verlagen en het immuunsysteem op te bouwen. Dus naast het buiten spelen is het ook zeker aan te raden om met je kind op zoek te gaan naar een leuke sportieve hobby.

Contact

Kinderen die voor de basisschoolleeftijd regelmatig naar een kinderdagverblijf zijn geweest, lijken over het algemeen een betere weerstand te hebben dan kinderen die dit niet hebben gedaan. Dit komt doordat ze op jonge leeftijd al met veel verschillende kinderen (en volwassenen) in contact zijn geweest. Samen spelen, stoeien en knuffelen is dus ook een heel goede manier om de weerstand te verhogen.

37x dingen die je denkt als je kind ziek thuis is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.