Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Ziektes 11 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

SOS: Wat te doen bij waterwratten?

Heeft je kind een groepje glazige blaasjes op de huid? Grote kans dat je zoon of dochter dan waterwratten heeft. Wat zijn waterwratten en wat kun je doen als je deze blaasjes op de huid van je kind gezien hebt? Hieronder geven we je informatie en tips, zodat je kunt voorkomen dat de wratten zich uitbreiden.

Je hoeft je geen zorgen te maken: ze jeuken en zijn besmettelijk, maar toch zijn ze onschuldig.

Wat zijn waterwratten?

Waterwratten zijn kleine glazige blaasjes op de huid die gevuld zijn met vocht. In dit vocht zit het virus molluscum contagiosum dat erg besmettelijk is. De wratjes zijn ongeveer drie tot vijf millimeter groot en jeuken erg. Probeer er dus niet aan te krabben. Wanneer de waterwratten opengaan kunnen ze zich snel uitbreiden. Dit komt doordat het virus dan via de handen op een andere plek van het lichaam terechtkomt.

Hoe krijgt je kind het virus?

Waterwratten komen het meest voor bij kinderen onder de acht jaar. Ze ontstaan doordat de huid in contact komt met het virus. Dit kan gebeuren tijdens het spelen, zwemmen of sporten. Ook kan je kind het krijgen nadat hij of zij besmette voorwerpen aan heeft geraakt. Denk hierbij aan speelgoed of een handdoek. Wanneer je kind besmet is zullen de blaasjes meestal zichtbaar worden tussen de drie weken en zes maanden.

Waterwratten herkennen

Heb je het idee dat je kind waterwratten heeft, maar weet je het niet zeker? Je kunt ze herkennen aan een aantal kenmerken. Het zijn glanzende bolle gladde pukkeltjes. Ze hebben in het midden een klein deukje. De waterwratten komen vaak voor in kleine groepjes op de huid en jeuken erg. Ze zijn vaak te vinden op de buik, binnenkant elleboog, knieholtes, gezicht, borst of rug. Laat je kind er niet aan krabben.

Behandeling waterwratten: wat kun je doen?

Waterwratten zijn onschuldig en gaan over het algemeen vanzelf weg. Wanneer het er heel veel worden of erg gaat jeuken dan kun je een aantal dingen doen.

  1. Weg laten halen bij dokter
    Sommige kinderen hebben wel honderd waterwratten verspreid over hun lichaam. Wanneer je kind heel veel waterwratten heeft of dat ze niet uit zichzelf verdwijnen dan kan de huisarts ze met een lepelvormig instrument van de huid afkrabben. Ook kunnen ze worden bevroren. Het vervelende hiervan is, dat het pijn doet en littekens kan achterlaten.
  2. Aanstippen
    Online zijn er producten te koop die zouden kunnen helpen bijvoorbeeld Dr. Fix. Dit is een aanstip-pen waarmee je de waterwratten 3 keer per dag aan moet stippen. Na een week zullen de wratjes van structuur veranderen, waarna ze mogelijk zullen krimpen en verdwijnen.
  3. Crèmes
    Wanneer je kind erge jeuk heeft dan kun je mentholgel of koelzalf gebruiken. Die kun je in de drogist of bij de apotheek kopen zonder recept. Deze crèmes kunnen de jeuk verminderen, waardoor ook verspreiding door krabben tegengegaan kan worden.

Wanneer verdwijnen ze?

Als je kind waterwratten heeft dan verdwijnen ze vaak pas na een jaar. Soms blijven ze zelfs tot wel twee jaar op de huid zitten. Gelukkig zijn ze onschuldig, maar vervelend is het wel.

19x feiten en fabels over waterpokken die je wilt weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.