Gina Koninkx
Gina Koninkx Lezen 14 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Het ABC-trucje waarmee je ieder kind motiveert om (meer) te lezen

Het ene kind leest het lieft elke avond een nieuw boek uit, het andere kind vindt lezen verschrikkelijk. Met name kinderen die moeite hebben met lezen vinden het vaak ook niet leuk. De motivatie om te lezen is dan ook ver te zoeken. Maar wacht eens even, heb je al aan de ABC-truc gedacht?

ABC motiveert om te lezen

Een kind motiveren om te lezen kan nogal een uitdaging zijn. Niet zo gek als ze het lastig vinden, ook volwassenen hebben er een handje van om iets wat ze moeilijk vinden niet te doen. Lezen is alleen wel ontzettend belangrijk en daarom zullen ze toch ergens de motivatie vandaan moeten halen om dat te doen. Wie weet halen ze de motivatie om te lezen wel hier vandaan.

De A van Autonomie

Het ABC-trucje, ken jij ‘m al? In de eerste drie letters van het alfabet zitten de belangrijkste factoren die een kind nodig heeft om gemotiveerd aan de slag te gaan met lezen. Om te beginnen met de A van Autonomie.

Dat wil zeggen dat je je kind de autonomie geeft over het lezen. Dat zit hem vooral in wát ze lezen. Laat hen dus de boeken uitkiezen in de bibliotheek. Hierdoor wordt het vanzelf al een stuk leuker om te lezen, ze hebben tenslotte zelf dat boek uitgekozen.

Dit kun je op veel verschillende manieren toepassen, namelijk waar ze lezen (in de slaapkamer of gezellig op de bank), wanneer ze lezen of aan wie ze voorlezen.

De B van verBondenheid

We gaan door met de B van verBondenheid (flauw). Dit heeft te maken met de band tussen je kind en jou door samen te lezen en je kind ook voor te lezen. Door dit samen te doen, verbetert dit het gevoel van verbondenheid. Dat kan er weer voor zorgen dat de motivatie om te lezen beter wordt.

LEES OOK: Waarom het juist goed is om kinderen te blijven voorlezen (ook als ze ouder worden)

De C van Competentie

Last but not least: de C van Competentie. Als je goed bent in iets, vindt je het automatisch al een stuk leuker. Zorg er daarom voor dat kinderen op niveau lezen en vertrouwen krijgen in dat zij dat goed doen. Als ouder kun je dit stimuleren door dagelijks te zeggen dat het ontzettend goed gaat. Hierdoor blijf je je kind stimuleren en motiveren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedereen Leest

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.