Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 14 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Werner: ‘Ik betrapte mijn dochter (15) terwijl ze aan het appen was met een oudere man’

De jongste dochter van Werner bleek al tijden via WhatsApp contact te hebben met een oudere man. Toen hij daar via zijn oudste dochter achter was gekomen wist hij even niet wat hij moest doen. “Ik werd niet goed en wist ook niet wat ik moest verwachten. Hoelang was dit contact al aan de gang?”

“Ik ben een trotse vader van twee dochters. Mijn oudste is heel wijs, netjes en lief. De jongste is wat eigenwijzer en heeft een lastiger karakter. Als vader doe ik natuurlijk alles om mijn meiden te beschermen, wat zeker in deze tijd nodig is.

Geheimzinnig met telefoon

Mijn jongste dochter van vijftien, Nikkie, was de laatste tijd erg geheimzinnig bezig met haar telefoon. Ze had hem altijd in haar hand en als ze op de bank zat en ik naast haar kwam zitten draaide ze het scherm snel weg. Ik verwachtte dat ze een vriendje had, dus wilde haar niet teveel vragen stellen. Ik vertrouwde erop dat ze, zoals altijd, ze er zelf wel mee zou komen.

Vreemde profielfoto

Een aantal weken geleden kwam mijn oudste dochter naar mij toe. Ze vertelde dat ze naast Nikkie op de bank lag en dat haar oog viel op haar beeldscherm. Ze zei dat ze haar berichten zag sturen naar iemand met een gekke profielfoto. Het leek wel een oude man van rond de vijftig, zei ze. Ze zei er direct achteraan dat ik niet boos moest worden op Nikkie. Ze vertelde mij namelijk dat sommige jongeren ook weleens een filter gebruiken waardoor ze oud lijken. Toch vond ze dat ik moest onderzoeken of het echt om een oudere man ging.

Bespreken met vrouw

Toen mijn vrouw van haar werk thuis kwam, besprak ik het direct met haar. Ik uitte mijn zorgen en vertelde dat ik bang was dat er iets aan de hand was waarvan wij geen weet hadden. Ze schrok en zei dat we het beste haar telefoon direct konden afpakken. Dan had ze geen tijd om berichten te verwijderen.

Berichten lezen

We liepen naar haar kamer, waar ze op bed televisie lag te kijken, en vroegen haar om haar telefoon. Ze wilde hem eerst niet geven, dus trok ik hem uit haar handen. Op het moment dat we WhatsApp openden zagen we dat het bovenste gesprek een profielfoto had van een oudere man. Mijn oudste dochter had gelijk, hij leek wel vijftig. We bekeken de berichten die ze over en weer hadden gestuurd. Het waren er ontzettend veel.

Confrontatie

Ik confronteerde mijn dochter met de berichten en vroeg wie deze man was. Ze vertelde dat ze hem een paar maanden geleden op een chatsite had ‘ontmoet’. Ook vroeg ik direct of ze hadden afgesproken. Ze vertelde dat hij dat wel een paar keer had voorgesteld, maar dat ze niet durfde af te spreken. Gelukkig maar, want ik wil niet weten wat er dan was gebeurd. Ik legde haar de situatie uit en vertelde dat deze man op verkeerde dingen uit is.

Politie

Met alle informatie die ik had ging ik die avond nog naar de politie. Ik gaf hun alle informatie die mijn dochter over hem had: foto’s, telefoonnummer, voornaam en vertelde in welke plaats hij waarschijnlijk woonde. Ik had het liefst die man zelf opgespoord en hem geconfronteerd, maar ik wilde voor mijn dochters niet dat het uit de hand zou lopen. De politie gaf aan dat ze het in de gaten zouden houden, maar dat er niets was gebeurd. Als ze hem al zouden vinden zou hij niet opgepakt kunnen worden. Ik voelde de grond onder mij wegzakken.

Beschermen

We zijn nu een aantal maanden verder en nog steeds heb ik niets van de politie gehoord. Ik merk dat ik het moeilijk vind om mijn dochter volledig de vrijheid met haar telefoon te geven. Voordat ik Nikkie haar telefoon met een nieuw nummer heb teruggegeven, heb ik een app geïnstalleerd waarbij ik alle berichten kan meelezen. Ik wil niet zo’n vader zijn, maar ik moet wel. Ik wil mijn dochters beschermen tegen engerds.”

https://www.jmouders.nl/whatsapp-videos-gedeeld-door-scholieren-ouder/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.