Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 15 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Sanne: ‘Mijn kinderen luisteren alleen naar mijn autoritaire man en niet naar mij’

Opvoeden doe je samen, maar wat als jij en je partner het niet eens zijn over de manier van opvoeden? Sanne (37) kent dat probleem want zij en haar man worden het niet eens over zijn autoritaire opvoeding. Met als gevolg dat haar kinderen alleen naar haar man en niet naar haar luisteren.

Autoritaire man

‘Bas en ik zijn tien jaar getrouwd en we hebben samen twee zoontjes van 7 en 5 jaar. Het zijn schatten van kinderen, maar, zoals bij alle jongens en broertjes, zijn ze ook vaak druk. Vooral als ze met elkaar spelen breken ze soms de hele tent af. Rennen, stoeien, schreeuwen. Eerlijk gezegd doen ze niets liever.

Natuurlijk vind ik dat soms bloedirritant, maar ik snap ook dat dit erbij hoort. Ik roep ze geregeld tot de orde, maar geef ze nooit straf. Als ze echt te ver gaan haal ik ze wel uit elkaar en zeg ik dat ze even niet meer samen mogen spelen.

Eigenlijk ging dit altijd goed, ik kreeg ze wel stil en wist de ruzies meestal te bemiddelen. Maar nu ze wat ouder worden is dat veranderd. Dat komt niet alleen door hun leeftijd, maar ook de invloed van mijn man.

Van de oude stempel

Mijn man is veel meer van de oude stempel. Hij is opgevoed met een autoritaire vader. Vroeger kreeg hij, volgens hem als hij echt te ver ging, weleens een ‘pak voor zijn broek’.

Zelf vind ik dat verschrikkelijk en ben ik heel anders opgevoed. Mijn ouders waren zachtaardig en werden eigenlijk nooit boos. Ik kan me dus vrij weinig voorstellen bij zo’n strenge en harde opvoeding. Daar heb ik het ook met mijn man over gehad, maar die begrijpt op zijn beurt weinig van mijn manier van opvoeden.

Mijn man kopieert dus het autoritaire gedrag van zijn eigen vader. Hij wordt boos, verheft zijn stem of schreeuwt en slaat op tafel. Het is zelfs een keer voorgekomen dat hij mijn oudste zoon een tik heeft gegeven. Toen heb ik heel duidelijk gemaakt dat ik dat niet meer wil hebben. Maar de rest van zijn manier van opvoeden blijft hij doen.

Rotjongens

We hebben er veel over gepraat, maar eens worden we het niet. Mijn man vindt dat ik me aanstel en dat wat hij doet soms gewoon nodig is omdat het anders “rotjongens” worden. Mijn inziens is dit andersom. Daar komt nu bij dat mijn kinderen dus sinds een tijdje nauwelijks meer naar me luisteren.

Ze luisteren eigenlijk alleen nog naar hun vader als hij boos wordt, maar ik weiger zijn manier van opvoeden na te doen. Nu sta ik dus met mijn rug tegen de muur. Therapie of een gezinscoach wil mijn man niet en scheiden vind ik zelf te ver gaan. Hij is namelijk meestal gewoon een leuke lieve vader, alleen niet als hij boos wordt. Ik blijf proberen er met hem over te praten, maar de moed zakt me soms in de schoenen.’

4 belangrijke redenen waarom een autoritaire opvoedstijl veel negatieve effecten heeft op een kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.