Redactie
Redactie Ouders 30 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Zo geef je als ouder je grenzen aan bij de rol van opa en oma

De band tussen een kind en diens grootouders is erg bijzonder. Toch kan die band soms wat overweldigend voelen. Zeker als deze haaks staat op jouw visie voor de opvoeding.  Met de volgende stappen, kun je op een zorgvuldige manier je grenzen aangeven bij opa en oma.

Je grenzen aangeven bij opa en oma

Zo zorg je voor een gezonde dynamiek in jullie relatie.

1. Verplaats je in je (schoon)vader en (schoon)moeder

De kans is groot dat jouw ouders (en die van je partner) niet konden wachten op kleinkinderen en nu dolgelukkig zijn. Een kleinkind is min of meer een cadeautje van het universum om hun mooiste levenservaringen opnieuw te beleven. De momenten die ze met jou ook hadden door voor je te zorgen en je liefde te geven. Eigenlijk is dat wel heel lief toch? Breng wat compassie op voor hun emoties. Wie weet valt een deel van de ergernissen nu al weg en kun je je wensen effectiever communiceren.

2. Spreek je dankbaarheid uit

Herinner jij je die hectische week nog? (kies een willekeurige uit de duizend weken) Jij en je partner waren nodig toe aan een momentje uitslapen, relaxen of samen dineren. Weet je nog dat je ouders toen als geen ander voor je klaarstonden? Zij boden aan om even op de kinderen te passen en daardoor konden jullie eindelijk van een welverdiend momentje rust genieten.

Bedank ze voor alle kleine en grote momenten dat ze er voor je zijn. Al die momenten dat ze je dingen uit handen nemen, zorgen ervoor dat je meer kunt genieten van het ouderschap. Nadat je ze hebt bedankt, kun je ook een stuk makkelijker aangeven dat dat cadeautje echt aan de dure kant is, en ze je kind echt minder snoep moeten geven.

3. Houd je verzoekjes simpel

Als je alles belangrijk maakt, is er niks meer belangrijk. Zet samen met je partner op een rijtje welke punten jullie écht belangrijk vinden in de opvoeding. En welke punten opa en oma moeten respecteren. Communiceer deze punten duidelijk, regelmatig en bewust naar je (schoon)ouders. Hoe simpeler en to the point de regels zijn, hoe makkelijker zij deze kunnen naleven.

4. Spreek ze erop aan als er een grens overschreden wordt

Dit kan de meest ongemakkelijke stap zijn. Je ouders gaan waarschijnlijk niet bewust over de grens. Maar als je niet aan de bel trekt, kunnen ze het gedrag ook niet verbeteren. Leg uit hoe dit voor jou voelt als ze je wensen niet naleven. En herhaal punt 3 door een duidelijk verzoek op tafel te leggen voor de toekomst.

5. Houd je aan je eigen grenzen

De essentie van grenzen aangeven, zit ‘m in dat je mensen leert hoe zij jou horen te behandelen. Dit houdt in dat je ook voor jezelf grenzen moet stellen. Je kunt niet streng een grens stellen en tegelijkertijd lief zijn en ze alles vergeven. Wees je er bewust van dat als je eenmaal een duidelijke grens stelt, je waarschijnlijk ook wat tegengas krijgt. Laat je niet een schuldgevoel aanpraten. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen. Respecteer je eigen mening, spreek de waarheid en de rest is aan hen.

Onderzoek zegt: kinderen moeten meer tijd doorbrengen met opa en oma

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Popsugar

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.