Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Vrije Tijd 31 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoe eng mag het zijn? Griezelen met Halloween per leeftijd

Halloween, het feest met uitgeholde pompoenen en verklede kinderen, waait steeds meer over naar ons land. Met name in het westen wordt het griezelfeest al een tijdje gevierd, maar voor veel ouders is het toch een redelijk onbekende feestdag. Wat is Halloween eigenlijk, hoe vier je het, en hoe ver kun je gaan met griezelen?

Wat is Halloween?

Op 31 oktober wordt in veel Engelssprekende landen het feest Halloween gevierd. Kinderen verkleden zich dan als griezelfiguren en bellen ’s avonds als het donker is aan bij huizen in de buurt en roepen: ‘trick or treat’! Waarop de bewoners kinderen snoepjes geven. De huizen zijn vaak versierd met lichtjes, pompoenen en griezelige accessoires.

https://www.jmouders.nl/manieren-samen-kinderen-halloween-vieren/

Griezelen per leeftijd

Halloween vieren is hartstikke leuk, maar waar trek je de grens qua griezelen en waar liggen de angsten van kinderen op verschillende leeftijden?

  • 4-7 jaar: Kinderen denken magisch, zijn bang voor het donker en gek op spookjes, heksen en krokodillen. Voorkeur gaat uit naar lieve, grappige fantasiewezens.
  • 7-12 jaar: In de basisschoolleeftijd verandert het magisch denken in reëel denken. Hun angsten betreffen dan ook dingen die henzelf of hun ouders echt zouden kunnen overkomen. Bijvoorbeeld angst voor kinderlokkers.
  • 12+: Pubers hebben meer existentiële angsten, zoals voor milieurampen of het einde der tijden. Ook spelen sociale angsten steeds vaker een rol.

Is griezelen slecht?

Volgens onderzoeker en orthopedagoge Loes Jongerden is griezelen het experimenteren met het beleven van verschillende angstgevoelens. Kinderen kunnen zo ontdekken hoeveel spanning ze aan kunnen en hoe ze daar het beste mee kunnen omgaan. Kinderen die te bang zijn en angst willen vermijden, leren daardoor niet dat je angsten kunt verdragen en overwinnen. En dat angst of sensatie soms ook een prettig gevoel kan zijn. Volgens Jongerden is het goed voor de ontwikkeling om nieuwe, prikkelende dingen mee te maken, waar griezelen ook onder valt.

https://www.jmouders.nl/8-x-niet-al-te-griezelige-films-voor-halloween-met-het-hele-gezin-op-netflix-en-disney-plus/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.