Laura Saija
Laura Saija Puber 31 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Rianne (44): ‘Mijn 15-jarige dochter heeft meerdere bedpartners’

Vanaf welke leeftijd kunnen vriendjes blijven slapen? Het blijft een lastige kwestie. Alleenstaande moeder Rianne denkt dat ze hierin niet de goede beslissing heeft genomen. Haar dochter heeft op haar vijftiende al meerdere bedpartners gehad. “Ik vond een gebruikt condoom in het prullenbakje van de badkamer.”

“Erin nam altijd veel vriendinnen mee naar huis. Ik moedigde het aan, want ik vond het fantastisch dat ze een vriendengroepje had. Ik hing vaak de ‘coole’ moeder uit en was niet heel strikt met regels. Omdat ik alleenstaand ben en Erin enig kind is, vond ik het belangrijk dat we het thuis gezellig hadden.

Vriendje

In het tweede jaar op de middelbare school kreeg Erin verkering met Sam. Ze kende hem van school, hij was een jaar ouder en het was een vlotte, gezellige jongen. Ik vond het goed dat hij veel bij ons over de vloer kwam.

Als Erin na enige tijd vraagt of Sam af en toe mag blijven slapen, vind ik dat ook goed. Ik had namelijk liever dat het onder mijn dak gebeurde dan dat ik er niks vanaf wist. Erin en ik bespraken verschillende manieren van anticonceptie en ze koos ervoor om aan de pil te gaan.

Liefdesverdriet

Helaas liep de relatie met Sam op de klippen, tot groot verdriet van Erin. Sam bleek een populaire jongen en vond zichzelf nog te jong voor een serieuze verkering. Erin wist niet goed hoe ze met dit gevoel van liefdesverdriet om moest gaan.

Een maand later kwam ik thuis van mijn werk en vond ik Erin in de keuken met ene James. Ook een jongen van school. Ik vroeg of James haar nieuwe vriendje was, maar daar waren ze duidelijk nog niet helemaal over uit.

Condoom

Die avond vond ik een gebruikt condoom in het prullenbakje in de badkamer. Ik wist dat Erin seksueel actief was met Sam, maar dat ze zich zo snel aan een andere jongen zou geven had ik niet verwacht. Ik zei tegen Erin dat ik niet meer wilde dat er zomaar jongens over de vloer kwamen. Die James heb ik nog een paar keer gezien, meestal zette hij Erin met zijn scooter thuis af en ging hij weer weg.

Erin begon steeds vaker smoesjes te bedenken om ’s avonds de deur uit te gaan. Ze moest nog even een studieboek ophalen bij een vriendin of nog iets kopen in de supermarkt. Ze bleef dan zo een uur of langer weg. Als ik vroeg of ze met jongens afsprak, ontkende ze.

Weer een ander vriendje

Tot mijn grote verbazing zag ik Erin enkele weken geleden bij iemand achterop de scooter zitten. Weer een ander gezicht, een jongen die ik niet eerder had gezien. Ik confronteerde Erin er thuis mee, maar ze werd boos en vond dat ik haar aan het stalken was.

Ik vroeg haar wie de jongen was waarbij ze achterop de scooter zat. Aan haar reactie merkte ik op dat ze het vrij normaal vond om met verschillende jongens contact te hebben. Ze vertelde mij dat de jongen op de scooter niet bijzonder was, gewoon iemand waar ze af en toe mee afsprak.

Coole moeder

Ik ging door haar antwoord nadenken over mijn aanpak. Was het wel een goed idee dat ik de ‘coole’ moeder wilde zijn? Heb ik haar eerste vriendje te vroeg bij ons laten slapen? Had ik toch meer regels op moeten leggen? Ik hoop dat ik alsnog tot Erin kan doordringen, door haar uit te leggen dat dit soort contacten met jongens niks opleveren. Ik weet alleen nog niet hoe ik dat moet doen.”

Annet: ‘Dit is waarom mijn puber seks mag hebben in ons huis’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.