Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Persoonlijke verhalen 1 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Anna: ‘Bij mijn rijke ex thuis krijgen mijn kinderen alles’

Als je samen bent is het soms al lastig om het eens te worden over de opvoeding van de kinderen, maar als je gescheiden bent is dit helemaal een uitdaging. Zo weet ook moeder Anne (34).

“Joost en ik waren elkaars jeugdliefde, maar nadat we kinderen hadden gekregen veranderde er veel. Het voelde alsof de liefde gewoon was verdampt en we hebben dan ook samen besloten dat het beter was om uit elkaar te gaan. We hadden dus geen ruzie, maar een scheiding blijft natuurlijk altijd moeilijk.

Bij mijn rijke ex mag alles

Op het moment dat we besloten om te gaan scheiden waren onze kinderen 5 en 7. We hebben twee dochters, het zijn natuurlijk de liefste meiden van de wereld, maar ze weten ook goed wat ze willen. Toen Joost en ik nog samen waren was ik altijd al degene die de pret moest bederven. Het was een beetje good cop, bad cop. En Joost was altijd de good cop.

Groot contrast

Van hem mochten ze altijd iets lekkers pakken, en laat op blijven. Van mij moesten ze fruit eten en vroeg naar bed. Dat soort kleine dingen. En helaas is het nog precies hetzelfde, alleen is het contrast nu nog groter, omdat ze bij hem thuis alles mogen en bij mij thuis een stuk minder.

Iedere week zijn de meiden van donderdagavond tot zondag bij Joost. Als ze op zondag terug komen merk ik iedere keer meer weerstand tegen mijn “strenge” regels. Daar komt nog bij dat Joost behoorlijk wat geld heeft. Of eigenlijk is hij gewoon rijk. De meiden weten dat natuurlijk precies en vragen hem om van alles en nog wat, en hij geeft het ze altijd.

Co-ouderschap: zo deal je met een ex die de kinderen verwent

Zelf kan ik prima rondkomen, maar ik heb geen geld om wekelijks naar een pretpark te gaan met de meiden of om merkkleding voor ze te kopen. Met mijn kleine loon en de alimentatie kan ik de maandelijkse lasten betalen en boodschappen doen en dan hou ik nog een klein beetje over. Dus voor extra dingen moet ik toch een beetje opletten.

Geen handje ophouden

Omdat Joost pas na onze scheiding veel meer is gaan verdienen bij een nieuwe baan, en omdat we co-ouderschap hebben, is de alimentatie niet erg hoog. En dat vind ik ook niet erg, ik hou er niet van om mijn handje op te houden. Maar ik vind het wel vervelend dat ik ze niet alles kan geven wat Joost ze geeft.

Joost woont sinds kort in een groot huis, hij heeft een peperdure auto voor de deur en alles in huis is luxe. Ik gun hem en mijn kinderen dat natuurlijk van harte. Maar soms heb ik wel het gevoel dat ik ze zelf daardoor tekort doe. Regelmatig komen ze thuis met nieuwe merkschoenen en bijna ieder weekend gaan ze uit eten. Iets dat ik ze niet kan geven.

Onbegrip

Natuurlijk heb ik Joost gevraagd of hij thuis ook wat meer dezelfde regels wil handhaven en of hij ze misschien iets minder kan verwennen. Maar Joost zijn reactie is dan dat hij ze maar een paar dagen heeft, en die dagen wil hij gewoon plezier maken met ze. Hij lijkt niet te begrijpen dat kinderen ook opvoeding nodig hebben, en dat het fijn is voor ze als de regels in beide huizen hetzelfde zijn.”

Pórno? Hij zit pas in groep 7! Roos onderzoekt hoe je daar als ouder mee omgaat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.