Lise Steegmans
Lise Steegmans Seksuele voorlichting 11 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

De 5x leukste (en dan bedoelen we écht leuk) boeken over seksuele voorlichting voor tieners

Twee keer knipperen met je ogen en dan is je kind opeens een puber! Ook wel de periode waarin de seksuele vorming van je kind plaatsvindt. Naast seksuele voorlichting op school en gesprekken thuis kunnen boeken ook de nodige kennis aan je puber verschaffen. Maar pubers kennende, moeten het dan wel hele leuke boeken zijn. Daarom tippen wij de vijf leukste boeken over seksuele voorlichiting voor je puber.

Het is iets waar je als ouder niet aan ontkomt: de seksuele vorming van je kind. Ontdekken wie je bent, wie je wilt zijn, hoe je lichaam werkt en hoe je (seksueel) omgaat met anderen. Het zijn grote vragen die tijdens deze periode in het hoofd van een puber opkomen.

Boeken seksuele voorlichting voor tieners

Al die vragen en al die ontwikkelingen…  De periode van seksuele vorming is een kwetsbare, soms onzekere, fundamentele periode. Een zoektocht, naar antwoorden op al die grote vragen. En die zoektocht is een hele kluif, waarbij alle hulp welkom is. Lees daarom snel verder voor de vijf leukste boeken over seksuele voorlichting voor tieners. Overigens is het advies wel zo om al vóór de puberteit met seksuele voorlichting te beginnen, bijvoorbeeld rond de tien jaar.  Hoe je dat doet? Dat lees je hier.

  1. Sex Safe
  2. Seks en zo
  3. Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld
  4. Seks is niks geks
  5. Vrij(be)wijs

1. Sex Safe – Fajah Lourens en Selwyn Senatori

Toen de zoon van actrice Fajah Lourens van de een op de andere dag in de pubertijd belandde, schrok ze zich een hoedje. Dit ging opeens heel snel en hier was ze niet op voorbereid. Snel ging ze op zoek naar boeken over seksuele voorlichting, leuk en stoer genoeg voor haar zoon zodat hij ze zou lezen. Probleempje: die boeken waren er niet. Daarom besloot Fajah Lourens zélf een stoer boek over seksuele voorlichting te maken.

Het resultaat is Sex Safe. Een boek dan antwoord geeft op vragen als ‘kan ik zwanger worden van de eerste keer seks?’ en ‘kan ik een soa krijgen van pijpen?’. Voor de illustraties riep Fajah de hulp in van kunstenaar Selwyn Senatori. In stoere graffitistijl voorziet hij alle spannende onderwerpen van hele coole illustraties.

2. Seks en zo – Robie H. Harris

Seks en zo verscheen voor het eerst in 1994. Het boek bleek een schot in de roos, want sindsdien zijn er talloze nieuwe oplages verschenen en is de informatie up to date gebleven. Seks en zo is interessant en grappig, geruststellend en verantwoord en warm en grappig. Het boek geeft antwoord op vragen over verliefdheid, kusse, vrijen, baby’s, abortus, homoseksualiteit, gezondheid en hygiëne.

3. Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld – Becky Albertalli

Wanneer Simon Spier zestien jaar is, draait zijn puberteit overuren. Hij valt op jongens, maar wil dat liever nog niet aan iedereen vertellen. Zijn geheim belandt per ongeluk bij een gemene klasgenoot, en dus wordt hij gechanteerd. Zijn beste vriendin wordt steeds flirteriger, en Simons vrienden snappen niet waarom hij niet op haar avances ingaat. Kortom: vele ingewikkelde vragen voor Simon. Hij wil namelijk graag open zijn over zijn geaardheid, maar hoe en wanneer en waarom eigenlijk? Dit verhaal, voorzien van veel humor, geeft antwoord.

4. Seks is niks geks – Bette Westera en Sylvia Weve

Seks is niks geks, maar het is ook niet niks. Wat is het dan wel? Hoe gaat het precies in zijn werk? Welke woorden gebruik je als je erover praat? Doen dieren het anders dan mensen? Wanneer en met wie heb je seks? Wat moet je doen als iemand ongevraagd je billen, je borsten of je piemel aanraakt? In ‘Seks is niks geks’ maken Bette Westera en Sylvia Weve seksualiteit bij mens en dier op luchtige wijze bespreekbaar voor kinderen vanaf 11 jaar.

5. Vrij(be)wijs– Marina van der Wal en Bram Bakker

Een boekenlijstje over seksuele voorlichting is natuurlijk niet compleet zonder een boek voor ouders én pubers. In Vrij(be)wijs laten Marina van der Wal en Bram Bakker met veel humor zien hoe als ouder of opvoeder omgaat met pubers en de onvermijdelijke gesprekken over seks. Dit boek maakt de seksuele voorlichting een stuk makkelijker en laat zien dat de manier waarop je als ouders met elkaar omgaat een grote invloed heeft op de manier waarop kinderen denken over relaties en intimiteit.

Over seksuele voorlichting gesproken, wist jij al dat er zoiets bestaat als Het Condoomdiploma?

Educate your son: de beste tips voor het geven van seksuele voorlichting aan jongens

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.