Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Puber 11 dec 2021
Leestijd: 5 minuten

Educate your son: de beste tips voor het geven van seksuele voorlichting aan jongens

We leren onze dochters om weerbaar te zijn, en proberen ze te beschermen tegen alle gevaren die op de loer liggen. Maar hoe zit het met onze zonen? Goede seksuele voorlichting voor jongens draagt namelijk ook bij aan het beschermen van meisjes. Daarom zetten wij de beste tips én boeken voor seksuele voorlichting voor jongens op een rij.

We worden dagelijks blootgesteld aan onrealistische beelden over lichamen en seksualiteit bijvoorbeeld op social media en in muziekvideo’s. Daarnaast is ook porno binnen handbereik. Dat geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Misschien is het daarom wel des te belangrijker om onze jongens (op vroege leeftijd) goed voor te lichten over seks, lichaamsintegriteit en consent.

Seksuele voorlichting geven aan jongens

Seksuele voorlichting geven is niet altijd makkelijk; je zal echt niet de eerste ouder zijn die ermee worstelt. Daarom geven we je graag een paar tips die je hierbij kunnen helpen.

Gebruik een boek als gespreksstarter

Een laagdrempelige manier om jouw zoon te leren over seks is door middel van een boek. Dat kan via boeken die speciaal bedoeld zijn voor seksuele voorlichting (zie boekentips onderaan), maar ook via ‘gewone’ leesboeken.

Noami Dessaur is eigenaresse van Dessaur trainingen waar ze onder andere trainingen geeft aan professionals over seksualiteit en veilig opgroeien. Daarnaast heeft ze het online platform ‘Naomi Maakt Bespreekbaar’ opgericht waarmee ze ouders op allerlei manieren ondersteunt bij het praten met hun kinderen over seksualiteit.

Zij geeft als tip om naar aanleiding van een tienerboek het gesprek met je kind aan te gaan. “In boeken voor tieners, zoals de boeken van Carry Slee bijvoorbeeld, komen vaak ook onderwerpen als liefde en seksualiteit aan bod. Mijn tip is om zo’n boek eens zelf te lezen of door te bladeren als ouder, en dat dan als aanleiding te gebruiken voor een goed gesprek.”

Hou het luchtig

“Als je zo’n gesprek start kun je dat het beste een beetje luchtig houden”, zegt Dessaur. “Zeg dus niet: ‘Ga even zitten’. Maar begin het gesprek bijvoorbeeld tijdens het afwassen of het uitlaten van de hond. Kinderen en jongeren vinden het namelijk prettig als ze je niet de hele tijd aan hoeven te kijken tijdens zo’n gesprek.”

Geef ze zelf een boek

Voor kinderen die zelf al goed kunnen lezen, is het aanbieden van een boek ook een goed idee. “Geef ze een boek en vertel ze dat ze er altijd in mogen lezen als ze dat willen, en dat jij er altijd bent om eventuele vragen te beantwoorden”, zegt Dessaur. “Het boek op de wc leggen is ook een goede tip, dat is vaak een moment dat ze zo’n boek dan toch even doorbladeren.”

Gebruik actualiteiten om het gesprek te starten

Ook wanneer er iets in het nieuws is over seks of seksualiteit kun je dit gebruiken om het gesprek met je zoon te starten. Vraag bijvoorbeeld wat hij van de gebeurtenis vindt, of wat hij in zo’n geval zou doen. “Zie het als mooie haakjes om het gesprek op gang te brengen”, zegt Dessaur.

Maakt het onderdeel van de seksuele opvoeding

Seksuele voorlichting zou volgens Dessaur onderdeel moeten zijn van de gehele seksuele opvoeding van kinderen. “We beschermen onze kinderen met kniebeschermers als ze gaan skaten, we zorgen dat ze zwemles krijgen om niet te verdrinken en we beschermen ze tegen de zon met de duurste zonnebrandcrème. Maar helaas leren we ze niet, te beperkt of te laat over de eerste keer in bed liggen met een vriendje of vriendinnetje, of over de veranderingen in hun lijf of de mogelijke twijfels over seksuele geaardheid,” zegt Dessaur. Natuurlijk is het voor de een makkelijker dan voor de ander. Heb je hier nog hulp bij nodig en vind je het lastig de eerste stappen hierin zelf te zetten, dan heeft Naomi ook een online cursus ontwikkeld om je hierbij te helpen.

Tot het eind van deze maand krijg je 50 euro korting op de online training ‘Praten met je kind over seksualiteit’ van Naomi Dessaur met de code KORTING2021.

Boeken voor seksuele voorlichting voor jongens

Er zijn een aantal boeken die uitermate geschikt zijn voor het geven van seksuele voorlichting aan jongens. Hieronder een paar tips:

  • Respect van Inti Chavez Perez is een enorme aanrader voor jongens al eventjes in de puberteit zitten. “Hoe masturbeer ik? Wat vinden meisjes lekker in bed en hoe ziet hun lijf eruit? Stel, je verstuurt een foto van je piemel naar iemand anders, waar moet je aan denken zodat er geen misbruik van gemaakt kan worden? Hoe ga je om met liefdesverdriet en afgewezen worden? Geen vraag en onderwerp is te gek in het boek van Perez”, zegt Dessaur. “Toch is het goed om het boek eerst zelf te lezen, omdat het ook best heftige onderwerpen bevat zoals anale seks. Niet alle jongens zijn hier misschien al aan toe.”
  • Het Puberboek van Sanderijn van der Doef is ook een tip voor jongens. Weliswaar is dit boek niet alleen op jongens gericht, maar ook op meisjes. Toch is het een fijn boek met begrijpelijke en heldere taal voor tieners. Ook staan er plaatjes en omschrijvingen in die extra duidelijkheid geven.
  • Seks is niks geks van Bette Westera en Sylvia Weve is een vrolijk geïllustreerd en informatief boek over seks in de breedste zin van het woord. Van leuke weetjes over dieren tot wat je moet doen als iemand ongevraagd je billen, je borsten of je piemel aanraakt. Alles komt voorbij. Een boek dat zeker ook geschikt is voor jongens.

Seksuele voorlichting: ‘mama, als je masturbeert, wie houdt dan je piemel vast?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.