Is het slim om je puber te helpen met huiswerk?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.jmouders.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F10%2FFemke-13.jpg)
Alle puberouders zullen herkennen dat je puber soms zacht gezegd een duwtje in de rug nodig heeft om huiswerk te maken. Is het slim om ze te helpen met hun huiswerk? Of moeten we ons er juist niet mee bemoeien en ze flink onderuit laten gaan, want daar leren ze van? Pubercoach Femke Wester: “Nee. Je gooit een kind ook niet zomaar een zwembad en laat hem zinken, ‘want daar leert hij van’?”
“Tenminste, niet voordat je hem leert zwemmen”, vervolgt Femke. “Waarom verwachten we van kinderen dat ze kunnen leren, zich kunnen concentreren als het saai is en kunnen plannen, terwijl niemand ze dat geleerd heeft?
Eigen plek zoeken
Daar komt nog bij dat pubers zijn geprogrammeerd om zich los te maken van hun gezin en een eigen plek in de samenleving aan het zoeken zijn. Hun hersenen en hormonen drijven ze in de richting van vrienden, liefdes, risico’s nemen en grenzen verkennen. Logisch dat ze afgeleid worden door social media, bezwijken onder groepsdruk en de concentratie niet kunnen opbrengen om uren te leren.
Helaas pindakaas
En toch: het diploma moet er wel komen. School besteedt meestal maar een paar uurtjes aan plannen, dus de taak om je puber dat te leren ligt bij de ouders. Wij moeten onze kinderen er doorheen loodsen. Wij moeten een middenweg vinden tussen alles van ze overnemen en hen volledig loslaten.”
Wat zijn de 9 do’s en don’ts?
Femke Wester deelt negen do’s en don’ts in het ondersteunen van het huiswerk maken.
1.
- Don’t: Ga niet letterlijk hun huiswerk maken of hun werkstukken schrijven.
- Do: Controleer af en toe of er wel echt wat gebeurt. Check een schrift, vraag naar een onderwerp of hoeveel bladzijden. Als blijkt (ook uit de cijfers) dat ze inderdaad doen wat ze zeggen kun je het los gaan laten.
2.
- Don’t: Verwacht niet ze zomaar een goede planning hebben of dat de elektronische leeromgeving van school duidelijk is.
- Do: Maak samen een maandplanning voor de toetsen, opdrachten en spreekbeurten en maak in drukke weken een week- of zelfs dagplanning. Hang de maandplanning in het zicht, ook al vinden ze dat belachelijk. Zorg dat de maandplanning wordt bijgehouden.
3.
- Don’t: Vraag niet continu: “Moet je geen huiswerk maken?” of “Ga nou eens aan je huiswerk, je staat er al zo beroerd voor!”
- Do: Vraag: “Wat is je planning qua huiswerk vandaag?” of “Hoe gaat het met je planning?” of “En, heb je veel huiswerk of valt het mee vandaag?” Geef ze het gevoel dat je nieuwsgierig bent, niet dat je ze controleert.
4.
- Don’t: Doorzeuren dat je kind nu echt moet beginnen met huiswerk maken.
- Do: Gebruik het geweldige neutrale medium: de kookwekker. Leer je kind deze ook te gebruiken. “Okee, jij plant dat je om half vijf begint, super! Ik zet even de kookwekker voor je.” Hoef je om half vijf niet meer te zeuren.
5.
- Don’t: Overhoor niet de avond voor een toets en overhoor niet om te checken of je kind de stof wel kent.
- Do: Overhoor je kind als onderdeel van het leerproces. Samen oefenen klinkt nog beter. Toon interesse in de leerstof of vraag je kind om jou eens uit te leggen hoe dat nou zit met dat onderwerp, omdat je daar zelf nooit wat van snapte. Zorg dat je naast elkaar staat in plaats van tegenover elkaar.
6.
- Don’t: Verwacht niet van je kind dat het het beste leert in stilte op de kamer. Sommige kinderen leren het beste met muziek én tv aan.
- Do: Leer je kind uitproberen welke plaatsen, tijden en manieren van leren het meest effectief voor hem/haar/hen zijn. Ondersteboven aan een tak? Op de trampo? Probeer maar.
7.
- Don’t: Vat niet alles letterlijk of persoonlijk op. Als een kind ‘boeien!’ roept, zit daar vaak onmacht achter en geen onwil. Alle leerlingen hebben liever een voldoende en gaan liever over dan dat ze blijven zitten.
- Do: Help je kind een beginnetje te maken. Laat ze opzoeken wat ze precies moeten leren of welk uur de toets is. Laat ze hun boeken klaarleggen of aan jou vertellen waar het ongeveer over gaat.
8.
- Don’t: Ga er niet vanuit dat doorlezen, de lesstof onderstrepen of een samenvatting maken met zinnen uit het boek hetzelfde is als leren.
- Do: Stimuleer ze om zoveel mogelijk in hun eigen woorden actief te kunnen navertellen waar het over gaat. Ze kunnen het opnemen, naar zichzelf appen, tegen de hond zeggen, maar zorg dat ze de kennis die ze nodig hebben actief kunnen toepassen.
7.
- Don’t: Probeer je puber niet te motiveren met ‘later’. Een goede baan, een diploma; het is belangrijk, maar het kan allemaal wachten tot nadat hun crush online is geweest.
- Do: Motiveer met simpele, korte termijn beloningen. Vanavond kiezen wat we eten, een half uurtje langer gamen of voor elke vijf woordjes een M&M. Dit speelt in op de werking van hun hersenen, want de lange termijn beloning gaat daar juist tegenin.
8.
- Don’t: Laat ze niet aanmodderen. Als ze de ene onvoldoende na de andere halen, daalt hun zelfvertrouwen. En dan gaan ze uit verdediging roepen dat het ze allemaal niks kan schelen, terwijl ze zich van binnen steeds kleiner voelen.
- Do: Als niks lijkt te helpen: zoek hulp. Er zijn echt goede en betaalbare programma’s om kinderen te helpen ontdekken welke manier van leren voor hen het beste werkt.
9.
- Don’t: Zorg dat niet al jullie conversaties over school gaan.
- Do: Houd het grote plaatje van een opgroeiende puber in je hoofd, ga er van uit dat het linksom of rechtsom heus wel goedkomt. Geef complimenten, maak grappen, verwen ze gewoon eens uit het niets en bovenal: Leef het voor. Ze doen wat je doet, niet wat je zegt.”
Femke Wester
Wil je meer adviezen lezen van pubercoach Femke Wester? Lees hier haar adviezen op de uitdagingen in de opvoeding van pubers.
- Zo leren we volgens pubercoach Femke Wester onze puberzoons wat seks is.
- Lees hier waarom het volgens pubercoach Femke Wester niet werkt als puber zegt beter zijn of haar best te gaan doen op school.
- Lees hier de volgens pubercoach Femke Wester drie belangrijkste tips voor examenstress.
- Lees hier hoe je volgens pubercoach Femke Wester je introverte puber helpt.
- Lees hier tien tips om je puber volgens pubercoach Femke Wester te steunen tijdens schoolopdrachten.
Maand-, week- en dagplanningen kun je gratis downloaden op Sterk naar School van Femke Wester.