Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Puber 11 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

‘Waar maak je je druk om?’ 6x de grootste zorgen van tieners

Wij kunnen weleens hoofdpijn krijgen wanneer we het gezin draaiende houden, tegelijkertijd die promotie op het werk binnenhalen en daarnaast ervoor zorgen dat we ons sociale leven niet verwaarlozen. Maar hoe zit dat eigenlijk bij tieners? Waar maken zich nu het meeste druk om? Wij gaan op onderzoek uit.

De grootste zorgen van tieners

Uit onderzoek van Unicef blijkt 75 procent van de Nederlandse jongeren over het algemeen gelukkig is. Ze hebben veerkracht om weer op te krabbelen als het tegenzit, voelen zich prettig door steun van familie en vrienden en zijn en doen leuke dingen in hun vrije tijd. Toch kunnen ook tieners weleens stress ervaren, en dan wel om deze redenen:

1. Schoolprestaties

Of je kind nu met plezier het huiswerk inlevert of grote struggles heeft met het behalen van een voldoende, kinderen maken zich het vaakst druk om hun schoolprestaties. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een kwart van de jongeren de meeste stress ervaart door school. En dat is ook niet zo gek. In het huidige onderwijssysteem zijn voldoendes en hoge cijfers bepalend voor welke studierichting je kind opgaat. Daarnaast kunnen tieners zich zorgen maken om wat leraren, familieleden of vrienden zullen zeggen wanneer ze een toets verknallen.

2. Ergens bij horen

Best logisch dat tieners zich nog weleens zorgen kunnen maken over hun eigen identiteit. Jongeren zijn nog volop bezig om zichzelf te ontwikkelen en zullen daarbij op zoek gaan naar een groep of subcultuur waar ze aansluiting voelen. Bij die zoektocht zullen ze tegen allerlei uitdagingen aanlopen. Zo kan groepsdruk meespelen, waardoor tieners keuzes moeten maken.

3. Lichaamsbeeld

Veel tieners zullen moeite hebben om hun eigen spiegelbeeld te herkennen wanneer ze door de puberteit gaan. Nu klinkt dat natuurlijk erg overdreven, maar je snapt wat we bedoelen. Puberteit zorgt namelijk voor lichamelijke veranderingen, emotionele en cognitieve ontwikkeling en hormonale schommelingen. Het kan voor tieners daarom een hele uitdaging zijn om lekker in hun vel te zitten. Daarbij kunnen (sociale) media een bijdrage leveren aan die onzekerheid bij tieners. Al met al genoeg redenen voor tieners om zich weleens zorgen te maken over hun fysieke voorkomen.

4. Verliefdheid

Net als volwassenen kunnen tieners zich ook weleens zorgen maken over hun potentiële partner. Doordat jongeren nog op zoek zijn naar hun eigen identiteit komen afwijzingen dubbel zo hard aan. Tieners kunnen zich dan ook behoorlijk zorgen maken of ze wel leuk/knap genoeg zijn.

5. Pesten

Ook pestgedrag is één van de dingen waar tieners zich zorgen over kunnen maken. Nu bestaat er verschillende vormen van pesten. Van plagende opmerkingen in de klas, tot aan doodsbedreigingen online… helaas komt het allemaal voor. Volgens het CBS wordt zo’n 8 procent van de Nederlandse jongeren online gepest. Daarbij geeft zo’n 47 procent van de Nederlandse leerlingen aan dat scholieren op hun school voornamelijk gepest worden om de kleding die ze dragen.

6. Thuissituatie

Wanneer een gezin te maken heeft met uitdagingen zullen kinderen dat meekrijgen. Scheidingen, financiële onzekerheden, (veel) onderlinge conflicten… het kunnen allemaal redenen zijn waarom tieners zich zorgen kunnen maken.

https://www.jmouders.nl/4-dingen-waarvan-elke-puber-wil-dat-zijn-ouders-dit-begrijpen/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.