Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 20 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Had ik maar nooit… ‘Het blowen van mijn zoon goedgekeurd’  

In de rubriek Had ik maar nooit… komt elke week een moeder aan het woord met spijt. Of ze nou spijt heeft van flesvoeding, een abortus of het moederschap. Deze moeders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is spijt van hun aanpak als moeder.

Deze week spreken we met Renate (40). Renate heeft spijt, dat ze het blowen van haar zoon heeft goedgekeurd.

“Voordat ik moeder werd, wist ik, dat ik een relaxte moeder wilde worden. Al die regels, niets voor mij. Ik vond het veel belangrijker, dat een kind goed zou communiceren met mij. Op het moment dat ik als 24-jarige zwanger raakte, wist ik dan ook dat ik een chille moeder zou worden.

Puberteit

Mijn zoon Pepijn is inmiddels vijftien jaar. Hij doet het goed op school en heeft een grote vriendengroep waar hij vaak mee omgaat. Vorig jaar kwam ik erachter dat hij blowt. Ik vond namelijk een klein zakje wiet in zijn broekzak, toen ik die in de was wilde gooien.

Goedkeuring blowen

Ik besloot Pepijn ermee te confronteren, maar op een andere manier dan andere ouders het zouden doen. Zo werd ik niet boos op hem. Ik pakte het op mijn eigen manier aan: ik ging met hem in gesprek en in dat gesprek vertelde ik ook over de gevaren van blowen. Ik vertelde hem ook dat ik het niet erg zou vinden als hij het af en toe zou doen.

Wazige blik

In eerste instantie dacht ik dat het af en toe gebeurde, tot hij steeds waziger uit zijn ogen ging kijken. Iedere keer zag ik zijn wazige blik als hij uit school kwam. Als ik vroeg of hij had geblowd, zei hij keer op keer nee. Terwijl ik wist dat het wél het geval was. Hij loog gewoon tegen mij.

Waarschuwing van school

De maat was voor mij vol toen de mentor van Pepijn mij opbelde. Hij was op school tijdens een tussenuur betrapt op blowen en blijkbaar was dit niet de eerste keer. Ik wist niet wat ik hoorde. Hij deed het zelfs op school? Hij kreeg een waarschuwing van zijn mentor en als het nog een keer zou gebeuren zou hij geschorst worden.

Verslaafd aan blowen

Die middag ging ik het gesprek met Pepijn aan. Hij was erg emotioneel en vertelde dat hij niet meer zonder kon. Zo zou hij vaak al stoned aankomen op school. Voordat school begon nam hij al een paar trekjes van een joint. Dit deed hij dan ook nog in de grote pauze. Ook na school wist hij niet hoe snel hij weer een joint moest opsteken.

Spijt

Ik heb spijt dat ik het blowen van mijn zoon heb goedgekeurd. Als ik er niet zo makkelijk over had gedaan, was hij nu waarschijnlijk niet verslaafd aan blowen geweest. Dan had hij niet hoeven afkicken, een proces waar hij nu middenin zit. Hij vindt het moeilijk, iedere dag weer. Ook voor mij is het niet makkelijk om hem zo te zien. Ik hoop dat hij er sterker uitkomt.”

Dit is waarom je met je zoon wil praten over je menstruatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.