Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 27 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Had ik maar nooit: ‘Mijn jongste zoon naar dezelfde middelbare school gedaan als mijn oudste zoon’

In de rubriek Had ik maar nooit… komt elke week een moeder aan het woord met spijt. Of ze nou spijt heeft van flesvoeding, een abortus of het moederschap. Deze moeders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is spijt van hun aanpak als moeder.

Deze week spreken we met Diandra (38). Diandra heeft spijt dat ze haar jongste zoon naar dezelfde middelbare school heeft gedaan als haar oudste zoon.

Had ik maar voor een andere school gekozen

“Mijn zoons, Leander en Mark, van nu vijftien en twaalf jaar lijken qua innerlijk totaal niet op elkaar. Leander is heel sportief, populair en is goedgebekt. Mark is het tegenovergestelde. Hij is dol op lezen, leren en is veel stiller. Ondanks dat ze niet close zijn, waren er nooit problemen. Tot we Mark naar dezelfde middelbare school als Leander stuurden.

Keuze middelbare school

Mijn oudste zoon Leander koos drie jaar geleden voor een middelbare school vlakbij ons huis. Toen Mark zich afgelopen jaar voor een middelbare school mocht inschrijven, was de keuze snel gemaakt. Deze middelbare school was maar drie minuten lopen vanaf ons huis, hoe makkelijk was dat? De andere opties waren allemaal buiten ons dorp kilometers verderop. Mark had na de zomervakantie veel zin om te starten op zijn nieuwe school, maar hij vond het ook spannend. Op de basisschool was hij namelijk een buitenbeentje en werd hij soms gepest.

Leuke klas

Mark kwam de eerste schooldag met een grote glimlach thuis. Hij had het leuk gehad en zat niet bij de pestkoppen van de basisschool in de klas. Mijn man en ik waren opgelucht en hoopten dan ook dat hij in de brugklas een leuke tijd zou krijgen. Weken ging het goed en was hij blij, tot hij tegen een probleem aanliep: zijn broer en zijn vrienden.

Gepest door vrienden van zoon

Leander heeft op school drie goede vrienden. Na een paar weken begonnen ze Mark te treiteren als ze hem in de gangen tegenkwamen. Dan gooiden ze zijn rugzak bovenop de lockers of hielden ze Mark vast tot de laatste bel was gegaan en hij te laat de klas in kwam. Toen Mark dat aan mijn man en mij vertelde, besloten we om met Leander te praten. Hij vertelde dat onze jongste zoon zich niet zo moest aanstellen en dat het gewoon grapjes waren. Toen ik zei dat hij moest stoppen met die grapjes, zei hij dat hij wel met zijn vrienden zou gaan praten.

Erger en erger

Inmiddels is het treiteren omgeslagen naar pesten. We hebben Leander er al meerdere keren op aangesproken en zelfs huisarrest gegeven. Inmiddels ziet hij dat het menens is en heeft hij tegen zijn vrienden gezegd dat ze echt moeten stoppen met het pesten. Zij gaan er helaas toch mee door. Thuis merken we dat Mark steeds ongelukkiger is op school. Hij wil niet meer naar school en dat terwijl hij in een leuke klas zit. Ik heb de school er al een paar keer over ingelicht. Keer op keer wordt er gezegd dat ze met de pestkoppen hebben gesproken. Ook hebben we met de ouders van de pestkoppen gesproken, maar het heeft niks geholpen, het pesten blijft maar doorgaan.

Andere middelbare school

Het is jammer van Mark zijn leuke klas, maar we hebben toch besloten om op zoek te gaan naar een andere middelbare school. Helaas is dat nog niet zo makkelijk. Twee middelbare scholen die Mark leuk vond zitten vol. Een andere, die niet zo goed staat aangeschreven, heeft nog wel plek. We twijfelen of we onze jongste zoon wel naar die school moeten doen, want we horen veel negatieve verhalen. Ik hoop eigenlijk dat mijn oudste zoon kan doordringen tot zijn vrienden en dat ze stoppen met pesten, zodat Mark op school kan blijven en van zijn leuke klas kan genieten. Het is een moeilijke situatie.”

Romy (39) is bang voor haar eigen zoon: ‘Ik heb twee sloten op mijn slaapkamerdeur’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.