Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 6 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Had ik maar nooit… ‘Mijn kinderen zo verwend’ 

In de rubriek Had ik maar nooit… komt elke week een moeder aan het woord met spijt. Of ze nou spijt heeft van flesvoeding, een abortus of het moederschap. Deze moeders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is spijt van hun aanpak als moeder.

Deze week spreken we met Laurentine (43). Laurentine heeft spijt dat zij haar kinderen zo heeft verwend.

“Vijftien jaar geleden werd ik voor het eerst moeder van een prachtig jongetje. Iets meer dan een jaar later volgde nog een prachtig meisje. Ik was ontzettend gelukkig en deed dan ook alles voor ze.

Kinderen flink verwend

In mijn ogen kon ik mijn kinderen niet genoeg verwennen. We gingen vaak dagjes uit, ik kocht mooie kleding en speelgoed dat ze graag wilden hebben. Ik had de middelen om het te kopen, dus waarom zou ik het niet doen? Ik zag het probleem niet.

Niet helpen met huishouden

Naast dat ze veel kregen, hoefden ze mij ook niet met het huishouden te helpen. We hadden twee keer in de week een schoonmaakster, dus ik zag de reden niet dat ze iets moesten doen. Ik dacht dat het beter voor ze was om lekker kind te blijven. Schoonmaken en werken was iets voor later, vond ik.

Vervelende verandering

Daar kwam een jaar geleden opeens verandering in, omdat mijn man en ik uit elkaar gingen. De liefde was van zijn kant over. Er zat niets anders op dan dat te accepteren. We gingen verhuizen van een groot huis naar een appartement en opeens stond ik er alleen voor. Dat was even wennen. Ik had geen schoonmaakster meer, de boodschappen werden niet meer voor de deur gebracht en ik kon niet zomaar eten bestellen. Ik moest het allemaal zelf doen.

Meer hulp aan kinderen vragen

Vanaf dat moment ging ik meer aan mijn kinderen vragen. Ik vroeg ze om af en toe te stofzuigen, iets in de supermarkt te halen of mee te helpen met koken. Hun reactie daarop vond ik erg teleurstellend. Mijn zoon vroeg direct wat daar tegenover stond. Zou hij daarvoor dan een nieuwe game krijgen of geld? Mijn dochter haalde haar schouders op en zei dat we toch ook iets online konden bestellen.

Veel ruzie met kinderen

Inmiddels zijn we een jaar verder en nog steeds gedragen ze zich als twee verwende etters. Ik heb een schoonmaakschema gemaakt en dat hangt op de koelkast. Zuchtend en steunend houden ze zich er nu aan, maar er wordt geregeld ruzie gemaakt. Ook wordt er gedreigd om bij hun vader te gaan wonen, want daar is nog wél een schoonmaakster en hij bestelt de boodschappen nog wél online. Ik zeg dan vaak dat ze dat maar moeten doen, maar hun vader heeft net een veel jongere vriendin en zij zitten echt niet op twee verwende kinderen te wachten.

Spijt dat ik kinderen zo heb verwend

Ik heb veel spijt dat ik mijn kinderen zo heb verwend. Als ik het vroeger anders had aangepakt, dan zouden zij wel meehelpen en niet zo veeleisend zijn. Ik vind het jammer, want ze kunnen ook ontzettend lief en leuk zijn. Het enige wat ik nu kan doen, is mijn nieuwe aanpak volhouden. Hopelijk hebben ze er ook iets aan in hun volwassen leven en zien ze in dat ik het allemaal goed heb bedoeld.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.