Redactie
Redactie Feestdagen 21 jun 2018

Halloween

Halloween, het feest met uitgeholde pompoenen en verklede kinderen, waait steeds meer over naar ons land. Met name in het westen wordt het griezelfeest al enkele jaren gevierd, maar voor veel ouders is het toch een redelijk onbekende feestdag. Wat is Halloween eigenlijk en hoe vier je het? Halloween, het feest met uitgeholde pompoenen en verklede kinderen, waait steeds meer over naar ons land. Met name in het westen wordt het griezelfeest al enkele jaren gevierd, maar voor veel ouders is het toch een redelijk onbekende feestdag. Wat is Halloween eigenlijk en hoe vier je het?

Wat is Halloween?

Op 31 oktober wordt in veel Engelssprekende landen het feest Halloween gevierd. Kinderen verkleden zich dan als griezelfiguren en bellen ’s avonds als het donker is aan bij huizen in de buurt en roepen: ‘trick or treat’! Waarop de bewoners kinderen snoepjes geven. De huizen zijn vaak versierd met lichtjes, pompoenen en griezelige accessoires.

Griezelen per leeftijd

Halloween vieren is hartstikke leuk, maar waar trek je de grens qua griezelen en waar liggen de angsten van kinderen op verschillende leeftijden?

 • 4-7 jaar: Kinderen denken magisch, zijn bang voor het donker en gek op spookjes, heksen en krokodillen. Voorkeur gaat uit naar lieve, grappige fantasiewezens.
 • 7-12 jaar: In de basisschoolleeftijd verandert het magisch denken in reëel denken. Hun angsten betreffen dan ook dingen die henzelf of hun ouders echt zouden kunnen overkomen. Bijvoorbeeld angst voor kinderlokkers.
 • 12+: Pubers hebben meer existentiële angsten, zoals voor milieurampen of het einde der tijden. Ook spelen sociale angsten steeds vaker een rol.

Is griezelen slecht?

Volgens onderzoeker en orthopedagoge Loes Jongerden is griezelen het experimenteren met het beleven van verschillende angstgevoelens. Kinderen kunnen zo ontdekken hoeveel spanning ze aan kunnen en hoe ze daar het beste mee kunnen omgaan. Kinderen die te bang zijn en angst willen vermijden, leren daardoor niet dat je angsten kunt verdragen en overwinnen. En dat angst of sensatie soms ook een prettig gevoel kan zijn. Volgens Jongerden is het goed voor de ontwikkeling om nieuwe, prikkelende dingen mee te maken, waar griezelen ook onder valt.

Halloween films:

Alle leeftijden:

 • Casper Meets Wendy (1998). Over het vriendelijke spookje Casper en zijn heksenvriendinnetje Wendy.
 • Hocus Pocus (1993). Drie heksen komen terug voor een nachtje pret en komische chaos. Ze willen via een toverspreuk weer jong worden. Maar een paar kinderen zijn ze aan het dwarsbomen.
 • Poeh’s Lollifanten Halloween (2005). Winnie de Pooh en zijn vriendjes vieren Halloween in het bos en gaan voor het eerst langs de deuren.

6+:

 • Monster House (2006). In de straat van de 12-jarige D.J. Walters en zijn beste vriend staat een groot en eng huis. Wie woont er en wat gebeurt er allemaal? (animatiefilm)
 • Coraline (2009). Coraline verveelt zich altijd stierlijk, totdat zij in haar huis op een geheime deur stuit die leidt naar een andere wereld, waar alles anders is (animatiefilm).
 • Corpse Bride (2005). Victor trouwt per ongeluk met een ‘corpse bride’ en wordt afgevoerd naar de onderwereld (animatiefilm).
 • Spiderwick Chronicles (2008). Een fantasie-avontuur, vol wezens uit een onzichtbare wereld.
 • Dolfje Weerwolfje (2011). Familiefilm naar het boek van Paul van Loon over een jongen die verandert in een weerwolf.
 • Foeksia de miniheks (2011). Film naar een boek van Paul van Loon over de miniheks Foeksia die het heksenbos probeert te redden.
 • Hotel Transsylvanië (2013). Over het vijfsterrencomplex van Dracula, waar monsters en hun familie zich uitleven en waar mensen niet mogen komen.
 • Harry Potter: De steen der wijzen en De geheime kamer. Bij uitstek dé griezelfilm voor kinderen. Over de spannende avonturen van de jonge tovenaar Harry Potter en zijn vrienden.

9+:

 • Paranorman (2012). Over de paranormale tiener Norman die met de doden kan praten. Wanneer zijn stadje wordt aangevallen door zombies, is hij de enige die iets kan doen (animatiefilm).
 • Bobby en de geestenjagers (2013). Sanne’s vader is een geestenjager. In de schoolvakantie mag ze hem helpen met het verjagen van geesten.
 • Harry Potter en De gevangene van Azkaban. Een stuk griezeliger dan de eerste twee delen, met nieuwe wezens, schrikmomenten en een spannende verhaallijn.

12+:

 • The Haunted Mansion (2003). Grappige, griezelfilm met Eddy Murphy over een vervloekt landhuis.
 • De Griezelbus (2005). Nederlandse jeugdfilm naar het boek van Paul van Loon over een griezelig schoolreisje.
 • Harry Potter en De vuurbeker , De orde van de Feniks, De halfbloed Prins, De relieken van de dood.

De avonturen van Harry en zijn vrienden worden steeds spannender naarmate ze ouder worden. Waar de eerste delen nog kinderlijk aandoen zijn de laatste delen échte 12+ films.

Spannende boeken

Kinderboekenschrijver Paul van Loon meent dat er bij boeken sprake is van ‘gecontroleerd griezelen’. Je weet namelijk dat het een verhaal is en als het te eng wordt, klap je je boek dicht.

Hier een paar goede griezelboeken voor verschillende leeftijden:
4+: Metromonster, Sabastiaan van Doninck en Pieter van Oudheusden, De Eenhoorn, € 13,95.
Lief prentenboek over een meisje dat tijd heeft voor fantasie en een moeder die te druk is om naar haar te luisteren.

6+: Luister en huiver, Maria van Donkelaar en Martine van Rooijen, Gottmer, € 18,50.
Eng, maar niet té eng zijn deze griezelige sprookjes. Tussen de verhalen door staan leuke tips voor griezelige feestjes.

8+: De spokenjagers, Cornelia Funke, Querido, € 9,95.
Spokenboek over het jongetje Tom dat spoken verjaagt uit zijn kelder.

10+: Het grote griezelboek, Patrick Lagrouw, Clavis, € 15,95.
Leer de feiten over alles wat griezelig is. Waar komt Frankenstein vandaag, wat zijn ondoden en hebben weerwolven echt bestaan? Veertien engerds worden in het boek onder de loep genomen.
Harry Potter en de steen der wijzen, Harry Potter en de geheime kamer, Harry Potter en de gevangene van Azkaban, J.K. Rowling, De Harmonie, € 16,50.
Over de avonturen van de jonge tovenaar Harry Potter en zijn vrienden. Ze gaan samen naar een magische school en vechten samen tegen het kwaad.

12+: De geestenjager 2: De vloek, Joseph Delaney, De Fontein, € 14,95.
Verhaal over geestenjagersleerling Tom, erg spannend en dus niet voor angsthazen!
Harry Potter en de Vuurbeker, J.K. Rowling, De Harmonie, € 19,50
Harry Potter en de Orde van de Feniks, J.K. Rowling, De Harmonie, € 21,50
Harry Potter en de Halfbloedprins, J.K. Rowling, De Harmonie, € 19,50
Harry Potter en de Relieken van dood, J.K. Rowling, De Harmonie, € 19,90

14+: Kus van de vampier, Ellen Schreiber, Facet, € 13,95.
Een griezelboek voor meiden. Over vampieren, verliefdheid en vriendschap.

Halloween hapjes

Van eetbare oogbollen tot trollenvoeten en spooklolly’s. Kijk voor tips en recepten voor Halloweenhapjes en drankjes op de onderstaande websites:
www.jamin.nl/online_bestellen_c5903/halloween.html
www.halloweenkids.nl/griezeldrankjes
www.halloweenkids.nl/griezeleten-en-traktaties

Handige link:

www.halloweenkids.nl

Reageer op artikel:
Halloween
Sluiten