Laura Saija
Laura Saija Persoonlijke verhalen 17 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Chantal (43): ‘Mijn dochter van veertien had een vriend van achttien’

Vijf jaar geleden scheidde Chantal van haar man en kwam ze alleen te staan voor de zorg van hun drie kinderen. Omdat ze veel van huis was om te werken, had ze had nooit verwacht dat haar dochter Nina van veertien een vriend had van achttien. “Toen ik uit het raam keek, zag ik haar bij iemand in een auto stappen.”

“Sinds mijn man en ik uit elkaar zijn, maakte ik me wel steeds vaker zorgen om Nina. Ik merkte dat ze het moeilijk had met de scheiding en de slechte band met haar vader. Ze spreken wel met elkaar, maar door zijn alcoholprobleem is het contact moeilijk te onderhouden.

Mijn dochter had een oudere vriend

Nina is de jongste van het stel en met twee oudere broers is ze zeker niet op haar mondje gevallen. Natuurlijk hoort rebels gedrag bij de pubertijd, maar bij Nina werd het steeds heftiger. Eigenlijk alles wat ik zei, was fout in haar ogen.

’s Avonds ging Nina vaak met vriendinnen op pad of bij iemand thuis rondhangen. We spraken wel altijd duidelijke tijden af waarop ze thuis moest zijn en daar hield ze zich ook aan. Helaas had ik niet altijd zicht op Nina, omdat ik vaak avonddiensten draai en dan laat thuis kom.

Ze stapte in een auto

Ik kreeg vermoedens toen Nina zei dat ze naar een vriendin ging. Toen ik uit het raam keek, zag ik haar bij iemand in een auto stappen. Ik raakte in paniek, wat ging ze doen? Ik wilde naar buiten rennen, maar de auto reed al de straat uit. Ik heb haar toen meteen gebeld dat ze naar huis moest komen. We kregen gigantische ruzie aan de telefoon, maar ze kwam even later wel thuis.

Toen ze binnenkwam heb ik haar meteen gevraagd of ze een vriend had. Ze gaf toe dat ze werd opgehaald door een jongen van achttien en dat ze elkaar leuk vonden. Ik probeerde rustig te blijven en naar haar te luisteren, maar ik was woest. Wat moest een jongen van achttien van haar?

De pil

Ik heb haar gevraagd of ze ook seks had met hem. Ze gilde van niet en stormde naar haar kamer. Daarna was ik compleet van slag, ik wist niet wat ik met de situatie aan moest. Ik wist dat Nina en haar vriendinnen geïnteresseerd waren in jongens. Ik had alleen niet gedacht dat Nina op haar veertiende met een jongen van achttien zou gaan. Ook kon ik haar moeilijk verbieden om met die jongen om te gaan, want dan zou ze het stiekem gaan doen.

Toen Nina en ik allebei gekalmeerd waren, heb ik aan haar voorgesteld om een afspraak te maken bij de huisarts om aan de pil te gaan. Dit vond ze gelukkig een goed plan. Ook heb ik gezegd dat ik haar vriend wilde ontmoeten.

Avonden meer thuis

Op mijn werk heb ik aangegeven dat ik zoveel mogelijk dagdiensten wilde werken, maar helaas was dat niet altijd mogelijk. Daardoor was ik nog steeds één of twee dagen ’s avonds weg. Ik sprak met mijn middelste zoon af dat hij die avonden dat ik weg was thuis bleef, zodat Nina niet ongestoord haar gang kon gaan. Mijn oudste zoon was al het huis uit, dus die was er nooit.

Ik was vooral boos op mezelf. Hoe had ik dit allemaal niet aan zien komen? Ik heb de vriend van mijn dochter uiteindelijk één keer ontmoet. Hij stond voor de deur toen hij Nina op kwam halen. We hebben kort gepraat en toen gingen ze weg. Hij mocht bij ons komen eten, maar dat wilde hij niet. Een aantal weken later vertelde Nina dat het over was, ze ging niet meer met hem om. De details wilde ze niet vertellen.

Vriendinnen

Het heeft zeker geholpen dat ik meer avonden per week thuis ben en dat haar broer thuis blijft op de avonden dat ik weg ben. Nina heeft hierdoor minder vrijheid om thuis vrienden uit te nodigen en moet zich strikt aan de afgesproken tijden houden. Nu zie ik haar vriendinnen ook wat vaker en vinden ze het soms zelfs gezellig om over dingen te kletsen met mij.”

Melanie (43): ‘Mijn dochter van zestien heeft helemaal geen vriendinnen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.