Laura Saija
Laura Saija Persoonlijke verhalen 19 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Melanie (43): ‘Mijn dochter van zestien heeft helemaal geen vriendinnen’

Melanie heeft drie kinderen die ze volledig alleen opvoedt. Ze maakt zich zorgen om haar middelste kind Lois, die helemaal geen vriendinnen heeft. “Ik voel me schuldig als ik op zaterdagavond een feestje heb, terwijl Lois thuis op de bank zit.”

“Ze was altijd al de stille van het stel. Lois is het typische middelste kind. Ik heb drie kinderen en voed ze volledig alleen op. Het was nooit een belemmering dat Lois op zichzelf was. Op de basisschool had ze genoeg vriendinnetjes om mee te spelen en mijn band met haar is altijd hecht geweest.

Geen vriendinnen

Op de middelbare school ging het goed. Lois begon op de havo en ging met plezier naar school. Toen ze in de puberteit kwam, raakte ze afgeleid. Haar schoolwerk ging met een rap tempo achteruit en in de tweede klas stroomde ze af naar vmbo.

Op het vmbo kreeg ze nieuwe vriendinnen en ook kreeg ze veel aandacht van jongens. Thuis merkte ik dat ze heel opstandig werd. Als ze het ergens niet mee eens was, liep ze weg of begon ze tegen mij te schreeuwen. Ik probeerde koste wat kost mijn band met haar hecht te houden, maar ik vond het steeds moeilijker om met haar te communiceren.

Zondebok

Lois ging vaak op pad met haar vriendinnen tot vorig jaar. Toen ze in het examenjaar zat, keerde het tij. Opeens zat ze na school bijna altijd thuis. Ik vroeg haar wat er aan de hand was, maar kreeg weinig antwoorden. Tot ik op gesprek moest komen op school. Blijkbaar hadden Lois haar vriendinnen zich allemaal tegen haar gekeerd en werd ze vreselijk gepest op school.

Eenmaal thuis kwam toch het hele verhaal eruit. Blijkbaar was er ruzie ontstaan om een jongen. Lois had iets uitgehaald met een jongen die verkering had met één van de andere meisjes. De jongen had haar daarna volledig belachelijk gemaakt en ook al haar vriendinnen hadden haar laten vallen. Ze was een zondebok geworden, het pispaaltje van de klas.

Alleen thuis

Ik zie aan Lois dat ze verdrietig is als ze thuis zit. Ik probeer zoveel mogelijk met haar te ondernemen, maar een kind op die leeftijd heeft vriendinnen nodig om mee uit te gaan. Ik voel me schuldig als ik op zaterdagavond een feestje heb, terwijl Lois thuis op de bank zit.

Tot het eind van het examenjaar heeft Lois geen vriendinnen gehad op school. Meerdere gesprekken op school hebben ook niets veranderd aan de situatie. Ik wist me geen raad, ik kan moeilijk zelf voor haar vriendinnen maken. Ze moest het schooljaar maar uitzitten en zich richten op haar diploma.

Diploma

Op de diploma-uitreiking zei ik tegen Lois dat ze met opgeheven hoofd en haar schouders recht haar diploma op moest halen. Ik zag haar klasgenoten vals naar haar kijken en lachen. Na afloop had ze ook niemand om mee te vieren dat ze geslaagd was. Ik probeer haar zelfvertrouwen te geven, ze is namelijk een knappe meid. Ik vertel haar dat die meiden op haar school gewoon jaloers op haar zijn omdat ze zo mooi en leuk is.

Ik ben trots op Lois dat ze ondanks alles haar diploma op zak heeft. Ze is heel sterk geweest afgelopen jaar. Binnenkort begint Lois aan de modeopleiding op het mbo. Niemand van haar oude klas gaat deze opleiding doen en ik hoop dat ze hier eindelijk leuke mensen tegenkomt.”

Mijn kind is aan het pesten, wat kan ik doen? 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.