Hanneke (32): ‘Ik laat mijn kind voorlezen door ChatGPT, zodat ik meer vrije tijd heb’
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.jmouders.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F07%2FChatGPT-2.jpg)
Dat ChatGPT een handige tool is, zijn we onderhand waarschijnlijk allemaal wel achtergekomen. Het kan je helpen met inspiratie voor je werk, het maken van een goed verslag en het voorlezen aan je kinderen. Wacht, wat? Jazeker, dat is waarvoor Hanneke ChatGPT inzet. “Mijn zoontje vindt het interessant, ik heb meer tijd voor mezelf: een win-winsituatie toch?”
“Mijn man en ik hebben een zoon van 3 jaar. Hartstikke lief en gezellig ventje, bijna altijd vrolijk. Onderhand hebben we onze weg gevonden in het ouderschapsland, maar aan het begin waren mijn man en ik nog best onzeker. Waarom bleef hij nou huilen? Wat waren dat voor rode plekjes op zijn been? Hoe lang moet je nog melk geven? Wat voor hapjes kan je het beste als eerste geven?
ChatGPT ontdekt
Dat soort dingen zochten we op Google op. Totdat ik ChatGPT ontdekte. Ik gebruikte het eerst voor mijn werk, ik werk als communicatiemedewerker bij een klein bedrijf en heb veel vrijheid. Om inspiratie te krijgen voor bepaalde taken, vroeg ik de tool weleens om hulp. En wat vond ik het handig! Toen ik thuis weer eens ergens tegenaan liep, pakte ik voor de verandering ChatGPT erbij. En het gaf goede tips.
Toen werd het gebruikelijk dat als ik iets wilde opzoeken, ik ChatGPT om raad vroeg. En natuurlijk zaten er weleens dingen bij waar ik niet veel aan had, maar meestal gaf het echt wel goede tips. Aan het begin was het dus voornamelijk om praktische redenen dat ik het gebruikte. Maar ik geef toe: ik gebruikte het veel. De app op mijn telefoon werd mijn beste vriend.
Drukke banen
Mijn man en ik hebben allebei best wel drukke banen. Mijn man werkt als aannemer en heeft vaak lange, drukke dagen. Op een ‘goede’ dag is hij rond 18.30 uur thuis. Maar vaak wordt het later. Ik werk zelf drie dagen, maar ook mijn baan is best wel druk. Ik werk in de zorg en het is best intensief. Ik houd van mijn werk, begrijp me niet verkeerd, maar soms kom ik best wel uitgeput thuis.
Als ik op mijn werkdagen thuiskom en ik moet nog koken, mijn zoontje in bad doen, klaarmaken en naar bed brengen, ben ik daarna best wel vermoeid. Nu zit mijn zoontje in zo’n fase dat hij per se voorgelezen wil worden. Ik ben blij dat hij boeken leuk vindt, maar vaak wil hij nog langer door als ik het boek dicht sla. Terwijl ik op dat moment niks liever wil dan met mijn benen omhoog op de bank liggen.
Voorlezen door ChatGPT?
Toen kwam opeens het idee in mij op: kan ik dit voorlezen niet gewoon uitbesteden aan ChatGPT? Nadat mijn zoontje op bed lag, ging ik het eens onderzoeken. Ik vroeg aan ChatGPT of het hoofdstuk 1 van Kiekeboe met Kikker van Max Velthuijs, het lievelingsboek van mijn zoontje, wilde kopiëren. Het mocht helaas niet het definitieve stuk kopiëren vanwege auteursrecht, maar het kon wel een voorleesversie in eigen woorden maken.
Dat deed ik en toen kwam in eigen woorden het eerste hoofdstuk van Kiekeboe met Kikker in beeld. Ik klikte op Read Aloud en toen klonk een vrouwenstem door de kamer. Een beetje een vreemd accent, maar duidelijk genoeg om het te kunnen verstaan. Ik vond het helemaal prima en de volgende dag besloot ik het in de praktijk te brengen.
Interessant
Mijn zoontje lag in bed en ik legde mijn telefoon met ChatGPT aan op zijn nachtkastje. Ik had deze keer om twee hoofdstukken gevraagd, omdat het anders wel heel kort was. Ik bleef er deze keer bij, om te kijken hoe mijn zoontje erop reageerde. En wat bleek? Hij vond het hartstikke interessant! Hij was helemaal stil en luisterde aandachtig.
Voordat ik de moedermaffia over mij heen krijg: ik doe dit heus niet elke avond. Maar een enkele keer, als ik echt helemaal uitgeput thuiskom en mijn man nog lang moet doorwerken, dan zet ik ChatGPT weleens in als voorlezer aan mijn zoon. Hij vindt het interessant, ik heb meer tijd voor mezelf: een win-winsituatie toch? Ik ben er blij mee en ik word er alleen maar een relaxtere moeder door. Wat wil je nog meer?”
Stress in de vakantietijd? Deze moeder laat zien hoe ChatGPT haar ondersteunt en helpt