Menstruatie 19 jun 2018 redactie

Heftige ongesteldheid

antwoord

Met name in de eerste jaren na de start van de menstruatie kan er sprake zijn van hevig en lang bloedverlies. We noemen dit metrorragie des vierges (‘van de maagden’). Dit hevige bloedverlies kan vaak met buikpijn gepaard gaan. Daarnaast vinden meisjes het vaak erg vervelend en schamen zich ervoor. Na ongeveer 1 à 2 jaar zie je vaak dat het bloedverlies veel minder gaat worden. Tot die tijd kun je de klachten die ze heeft zoveel mogelijk proberen op te lossen door de eerste dagen van de menstruatie een ontstekingsremmende pijnstiller te geven (zoals naproxen of ibuprofen). Deze middelen hebben als welkome bijwerking dat het bloedverlies af zal nemen.
Indien ook deze pijnstillers onvoldoende soelaas bieden, is het verstandig een afspraak met de huisarts te maken om andere mogelijkheden te bespreken die het bloedverlies doen afnemen, zoals de pil of andere medicijnen.

Ontvang de best gelezen artikelen in jouw inbox

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de beste artikelen over het leven met je gezin, de opvoeding en ontwikkeling van je kind in je mailbox.

Reageer op artikel:
Heftige ongesteldheid
Sluiten