Redactie
Redactie Mentale gezondheid 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Heimwee op kamp

antwoord

Heimwee is het verlangen naar iets vertrouwds. Bijvoorbeeld: je eigen vertrouwde kamer of bed, vertrouwde mensen om je heen. Het ene kind heeft eerder last van heimwee dan het andere. Voor kinderen met heimwee is het heel belangrijk zich veilig te voelen. Een andere omgeving voelt vaak onveilig en zorgt voor heimwee. Als een kind echt heimwee heeft, is dat zeker geen aanstellerij. 
Opvoeding, omgeving en persoonlijkheid spelen een belangrijke rol bij heimwee. Ook jouw houding als ouder is belangrijk. Stimuleer je je kind om te gaan logeren of hou je het liever thuis? Durf je je kind los te laten of wil je overal bovenop zitten? Heel belangrijk voor haar gevoel van heimwee is hoe jij je opstelt ten opzichte van de vijf dagen dat ze op kamp gaat. Kinderen pikken het feilloos op als jij je zorgen maakt of het moeilijk vindt; ze passen hun gedrag daarop aan. Zelfs als je hierover niets tegen je kind zegt. 

Een paar tips:

  • Zorg dat je het vertrouwen uitstraalt dat het je dochter lukt om een leuke week vol te maken. Benadruk de leuke ervaring, de leuke dingen die ze gaat doen en haar krachten. 
  • Zorg dat je kind weet waar het heen gaat. Dat ze de omgeving een beetje kent en weet wat haar te wachten staat. Dat helpt met het vertrouwd raken.
  • Bespreek samen of jullie de leiding vooraf vertellen dat ze soms moeite heeft met van huis zijn. Bespreek wat de voordelen daarvan zijn. 
  • Vertel de leiding eventueel wat haar helpt op moeilijke momenten. Vraag haar zelf wat haar helpt; kinderen hebben vaak heel goede ideeën. Bedenk zo samen wat kan helpen op moeilijke momenten. 
  • Maak met de leiding en je dochter afspraken over wel of niet naar huis opbellen. Het ene kind heeft juist dat telefoontje nodig, het andere krijgt dan juist nog meer heimwee. Bij de één een goed idee, bij de ander een drama. 
  • Geef vertrouwde dingen van thuis mee. Een knuffel, slaapshirt van jou of foto’s.
  • Soms helpt het heel goed om haar een dagboekje bij te laten houden.
  • Maak je je zorgen? Bel dan na een dag of twee even met de leiding, Wellicht gaat het prima en kunnen zij je geruststellen. Bel niet met je dochter, dat kan juist averechts werken! 
  • Laat de mogelijkheid open om naar huis te gaan ‘als het niet gaat’. Overleg dit met de leiding. Gaat het echt niet? Dan neemt de leiding vast contact met jullie op en dan kun je niks anders doen dan het te accepteren. Tegen echt heel veel heimwee kun je weinig doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.