Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoedadviezen 3 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

Waarom je een kind nooit moet helpen met een taak: ‘Hij kan het zelf wel’

Elk kind heeft het van nature in zich om te leren. Een innerlijke drang om zichzelf te ontwikkelen en om te leren van de omgeving waarin het opgroeit. Dat is dan ook precies de reden waarom je een kind nooit moet helpen met een taak waarvan het zelf denkt dat hij of zij het kan.

Er zijn namelijk twee uitkomsten in dat geval: je kind kan het inderdaad zelf en jij hoeft helemaal niets te doen. Of je kind ervaart dat het toch niet zelf lukt en dan ben jij er om te helpen. Geef in eerste instantie dus het vertrouwen aan je kind door niet zomaar in te springen. Help pas wanneer je kind er zelf om vraagt. Dit is een methode van Maria Montessori. Montessori was een inspirerende Italiaanse arts en pedagoog die kinderen observeerde en zag dat kinderen vrijheid nodig hebben om te kunnen groeien en leren.

Help je kind nooit met een taak: je kind kan het zelf wel

Montessori geloofde dat je kinderen vrij moet laten om de wereld om hen heen te kunnen begrijpen. Geef je kinderen die vrijheid binnen bepaalde kaders en grenzen, dan ontwikkelen ze zichzelf op hun eigen tempo. Kinderen groeien dan op tot onafhankelijke volwassenen vol zelfvertrouwen en met eigenwaarde.

Laat je je kind dus zelf keuzes maken (binnen kaders) dan groeit het zelfbewustzijn en leert het initiatief durven nemen. Je kind leert het om creatief te zijn (want: het moet eerst zelf een oplossing bedenken) en zelfredzaam te zijn (want: jij grijpt niet in). Je gaat dus uit van het kunnen en de intrinsieke motivatie van je kind.

Opvoeden met Maria Montessori als inspiratie

Ook J/M Ouders-redacteur Laurien voedt op met Maria Montessori als inspiratiebron: “Ik heb drie kinderen (van 8, 5 en 3) met een sterke eigen wil. Die sterke wil moedig ik alleen maar aan, ook al kost dat soms een berg geduld en ben ik het niet altijd eens met ze. Ik zorg ervoor dat ze zelfredzaam zijn, ze kunnen bijvoorbeeld zelf fruit pakken als ze dat willen, want dit ligt op kinderhoogte. Ook speelgoed pakken ze zelf en ruimen ze zelf weer op. Of een doekje voor als ze geknoeid hebben met een glas water: ze pakken het, vegen de boel schoon en leggen het doekje weer terug.

Ik laat ze meehelpen in de keuken wanneer ze dat vragen en laat ze groente snijden met een keukenmesje, zonder honderd keer ‘Pas op!’ te roepen. Natuurlijk sta ik ernaast, maar ik grijp zelden in. Ze leren uit ervaring en snijden niet zomaar in hun vingers. Dat de plakjes komkommer schots en scheef zijn, dat boeit niet. Meehelpen vinden ze geweldig.

Zelfredzaamheid is fantastisch

Mijn jongste van net drie had laatst een natte broek en liep zelf, zonder iets te zeggen, naar haar kamer en kwam terug met een schone broek, trui en ondergoed. Vervolgens heeft ze zichzelf omgekleed. Dat is toch fantastisch? Alleen als mijn kinderen om hulp vragen, help ik ze.

Ook probeer ik zo min mogelijk ‘nee’ te zeggen. In plaats daarvan vertel ik wat wél kan of wanneer iets wel kan. Dit zorgt voor een positieve sfeer in huis, want stel je eens voor dat iemand de hele dag ‘nee’ antwoordt op al je vragen. En dat is ook waar het volgens Montessori om gaat: bekijk het eens vanuit het perspectief van het kind. Veel mensen denken dat ik dan ook zonder grenzen opvoed, maar dat is absoluut niet waar. Ik geef de grenzen gewoon op een andere manier aan.”

Waarom je een kind nooit moet helpen met een taak waarvan het zelf denkt dat hij/zij het kan

Het gaat hierbij dus om het samen naast elkaar leven en het leren van elkaar. Wil je kind dus per se iets zelf doen, trek het dan niet meteen uit zijn of haar handen, om te helpen. Alleen maar omdat jij denkt dat je kind het niet kan. Laat het je kind zelf ervaren en laat je vooral verrassen. Kinderen kunnen meer dan je denkt als jij er niet bent om ze te helpen.

Zeg rustig dat je in de buurt bent als je kind hulp nodig heeft en help pas wanneer je kind dat vraagt. De methode van Maria Montessori wordt vaak samengevat tot ‘Help mij het zelf te doen’ en dat is waar het opvoeden via deze methode om gaat: onafhankelijk opgroeien terwijl je naast je kind staat.

Met deze 10 zinnen kun je volgens de Montessori-methode liefdevol opvoeden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.