Sanne Verweij
Sanne Verweij Gedrag 24 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

10x zo herken je een ontwikkelingsachterstand bij je kind

Je kind kan met één jaar nog niet rollen of hij kan nog niet met praten met drie jaar: dat zijn kenmerken van een ontwikkelingsachterstand bij je kind. Dit kan voorkomen op motorisch, cognitief, sociaal-emotioneel of spraak- en taalgebied.

Een ontwikkelingsachterstand kan zich op verschillende manieren uiten en daarom is dit niet bij elk kind op dezelfde manier te herkennen. Soms komt zo’n achterstand ook pas later aan het licht. Het enige wat je daarom kunt doen is het goed in de gaten houden.

Signalen van een ontwikkelingsachterstand

Let op, de signalen en kenmerken kunnen heel erg verschillen per kind.

1. Bewegen

Als baby’s ongeveer negen maanden zijn, beginnen ze met zichzelf op te trekken en zelfstandig te zitten. Tussen de tien en veertien maanden gaat hij waarschijnlijk ook zijn eerste stapjes zetten. Als hij dit met achttien maanden nog niet heeft gedaan, kan je dit bespreken op het consultatiebureau.

2. Brabbelen

Baby’s beginnen rond hun eerste jaar met woordjes. Sommigen zijn iets vroeger, anderen iets later, maar als je kind met twee jaar nog geen woordjes heeft gezegd, kan dit duiden op een achterstand.

3. Sociaal-emotioneel

Een kind met een ontwikkelingsachterstand op sociaal-emotioneelgebied lacht meestal later dan zes weken. Daarna kan je dit herkennen aan een moeilijke omgang met andere kinderen.

4. Eten en drinken

Een achterstand kan zich ook uiten door problemen met eten en drinken. Dit kan zijn: geen of weinig zuigreflex of zuigkracht. Als je kind ouder is, kan dit zich uiten in moeilijk kauwen en slikken.

5. Twee dingen tegelijk

Begrijpen wat anderen zeggen is voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand moeilijker. Als je twee dingen tegen hem zegt die hij moet doen, is het veel lastiger om het te begrijpen.

6. Zien en horen

Je kind kan last hebben van:

  • Een lui oog
  • Scheel kijken
  • Een sterkteafwijking
  • Slechthorendheid
  • Doofheid
  • Ook andere organen kunnen afwijken, bijvoorbeeld hart en longen.

7. Slapen

Moeilijker in slaap vallen of meerdere keren per nacht wakker worden kan een signaal zijn. Ook erg vroeg wakker worden of juist erg lang uitslapen waardoor ze niet veel ‘actieve’ uren op de dag hebben.

8. Gedrag

Afhankelijker naar de ouders toe, bang voor vreemde mensen of situaties en het houden van vaste gewoontes kunnen kenmerken zijn. Aandachtsproblemen, moeite met stilzitten en concentratiegebrek kunnen ook voorkomen.

9. Zindelijk

Een kind met ontwikkelingsachterstand is later overdag zindelijk. ‘Normaal’ zijn kinderen tussen de twee en drie jaar zindelijk en ‘s nachts tussen de drie en vier jaar.

10. Uiterlijk

Bij sommige kinderen kun je een ontwikkelingsachterstand zien aan het uiterlijk. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld laagstaande oren hebben.

Vermoeden

Mocht je een vermoeden hebben dat jouw kind te maken heeft met een ontwikkelingsachterstand, dan kun je contact opnemen met verschillende partijen. Je kunt terecht bij het consultatiebureau, de huisarts of de kinderfysiotherapeut. Hij kan uiteindelijk ook terecht bij een oogarts, kinderneuroloog of logopedist. Die helpen je verder met informatie, advies en oefeningen.

Baby’s geboren tijdens corona hebben mogelijk een ontwikkelingsachterstand

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.