Je kind mentaal fit houden? Deze simpele gewoonte helpt enorm
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.jmouders.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2Fhersenstichting.jpg)
Zorgen voor je kind betekent ook zorgen voor het brein van je kind, vindt de Hersenstichting. Net zoals je je lichaam in beweging houdt, hebben ook je hersenen af en toe ‘wat beweging’ nodig. Dat geldt voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. Gelukkig hoeft dat helemaal niet saai te zijn. Sterker nog: het kan heel leuk zijn, bijvoorbeeld door een spelletje te spelen of een puzzel te maken.
Waarom is puzzelen goed voor je brein?
Volgens de Hersenstichting is het heel simpel: de hersenen hebben uitdaging nodig om fit te blijven. Net als spieren worden ze sterker als je ze blijft gebruiken. Hoe vaker je je kind mentaal prikkelt, hoe meer verbindingen er tussen hersencellen ontstaan. Die verbindingen zorgen ervoor dat de hersenen gezond blijven. Puzzelen is daar een perfecte manier voor. We spraken de Hersenstichting hierover.
Wordt het brein van jongeren minder uitgedaagd door smartphones en social media?
“Dat kun je niet in zijn algemeenheid stellen. Het hangt sterk af van de manier waarop jongeren hun smartphone gebruiken en welke content zij consumeren. Er zijn bijvoorbeeld ook educatieve apps, spelletjes en creatieve platforms die juist stimulerend kunnen zijn voor het brein. Via sociale media onderhouden jongeren sociale contacten, luisteren ze muziek of maken ze zelf content. Dit zijn allemaal activiteiten die de hersenen juist kunnen activeren.
Tegelijkertijd zijn er zorgen. Onderzoekers wijzen erop dat apps zoals TikTok in verband worden gebracht met een kortere aandachtsspanne en concentratieproblemen. Sommige van deze apps werken verslavend en uit onderzoek blijkt ook een mogelijke relatie tussen intensief sociale mediagebruik en mentaal welzijn. Een direct oorzakelijk verband is echter nog niet onomstotelijk vastgesteld.”
Wat kunnen de gevolgen zijn van zo’n verslaving aan apps?
“Veel schermtijd kan negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling van jongeren. Het gaat vaak ten koste van slaap, lichaamsbeweging, buitenspelen en direct sociaal contact. Bovendien is het voor ouders lastig om controle te houden over de inhoud die jongeren bekijken en de algoritmes die hen steeds dezelfde soort content voorschotelen.”
Hoe helpt het spelen van puzzels hierbij?
“Puzzels vragen om concentratie en volgehouden aandacht, iets wat in contrast staat met de snelle prikkelverwerking van social media. Puzzelen doe je vaak samen, wat het sociale contact bevordert. Daarnaast zijn er weinig externe prikkels, waardoor puzzelen ook een rustgevende activiteit is, bijvoorbeeld vlak voor het slapen gaan als alternatief voor schermgebruik.”
Hebben jullie tips om kinderen weer meer aan het spelen van spelletjes te krijgen?
“Ga het gesprek aan met je kind en bespreek samen wat gezond schermgebruik is. Maak duidelijke afspraken, zoals het instellen van schermtijd of een gezamenlijk moment waarop alle schermen uitgaan. Geef zelf het goede voorbeeld: leg ook als ouder je telefoon weg op afgesproken momenten. Bied alternatieven aan: denk aan samen spelletjes doen, puzzelen, buiten wandelen of afspreken met vriendjes.”
SmartGames lanceert deze zomer twee speciale edities: de IQ Mini en IQ Mini Hexpert, volledig in de herkenbare stijl van de Hersenstichting. Deze compacte, slimme puzzelspellen zijn ideaal voor onderweg (denk: achter in de auto of op vakantie) en kosten €6,99. Extra leuk: een deel van de opbrengst gaat naar de Hersenstichting.
Voor onderweg of op vakantie: de allerleukste reisspellen om te doen met kinderen