Lise Steegmans
Lise Steegmans Nieuws 18 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Jeugdzorg op de schop: kwetsbare kinderen moeten hoogste prioriteit krijgen

Dat de Nederlandse jeugdzorg flink tekortschiet, is inmiddels meer dan duidelijk. Om die reden pleit staatssecretaris Van Ooijen voor flinke hervormingen in de jeugdzorg. Daarbij moet de zorg voor kinderen met de meest complexe problemen de hoogste prioriteit krijgen.

Dat blijkt uit een zeer uitgebreide kamerbrief van maar liefst 31 pagina’s die Van Ooijen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport samen heeft opgesteld met minister Weerwind van Rechtsbescherming.

Hervormingen in de jeugdzorg

Het huidige systeem werkt vooral lichtere vormen van zorg in de hand, stelt Van Ooijen. Om die reden wil hij een duidelijke afbakening in de wet: wat valt er onder jeugdhulp, en vooral, wat niet? Hierdoor moeten kinderen die jeugdhulp écht nodig hebben, beter en sneller worden geholpen.

Marktwerking

Naast deze duidelijke afbakening, pleit de staatssecretaris ook voor het terugdringen van de marktwerking. Hij wil de excessieve winsten aanpakken en een rem zetten op het aantal jeugdzorgaanbieders. Ook spreekt hij van “perverse prikkels” die het huidge systeem belemmeren.

“Er gaat steeds meer geld, tijd en energie naar lichtere vormen van hulp, terwijl we dat allemaal hard nodig hebben om beter voor de meest kwetsbare kinderen te zorgen. Er zitten allerlei van dit soort foute prikkels in het systeem, daar moeten we van af. Door marktwerking aan banden te leggen, komen we dichter bij een systeem dat er echt op gericht is om kinderen te helpen. Ik ga met gemeenten en andere betrokken partijen graag aan de slag om gezamenlijk jeugdzorg te verbeteren.”

Wachtlijsten

Kinderen met de meest complexe problemen hebben prioriteit bij de hervormingen van de jeugdzorg. Dat zijn kinderen met een hoogcomplexe zorgvraag, zoals bijvoorbeeld een eetstoornis, een chronische aandoening, of een jeugdbeschermingsmaatregel. Deze kinderen komen te vaak op wachtlijsten terecht en weten onvoldoende de weg te vinden in een onoverzichtelijk zorgstelsel. Daarom moet er meer regie en professionele ruimte komen voor de meest complexe vormen van zorg.

Centrale inkoop

Deze zorg, die maar een relatief beperkt aantal kinderen in het hele land nodig hebben, moet meer centraal worden ingekocht en georganiseerd. Hulpverleners moeten de ruimte krijgen om op basis van hun professionele deskundigheid de juiste dingen te doen. Daarnaast wordt de regionale inkoop van specialistische zorg verplicht. Er komt meer regie op een logische indeling van deze regio’s qua indeling en grootte, zodat zij deze rol zo effectief mogelijk kunnen vervullen.

Ook in de aangrijpende documentaire ‘Jojanneke en de jeugdzorgtapes’ is gepleit voor hervormingen in de jeugdzorg. Zo is er het verhaal van de pleegmoeder van Niek: “We vroegen wel om hulp, maar kregen die niet.”

Farrah (26) uit ‘Jojanneke en de jeugdzorgtapes’ moest ‘s nachts op straat slapen: ‘Ik heb zo veel gehuild’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.