Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Persoonlijke verhalen 12 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Hilde (44): ‘De foto heeft het leven van mijn dochter verpest’

Dat het internet gevaren kent is geen verrassing, maar dat je eigen kind slachtoffer wordt van online kwaad zie je nooit aankomen. Zo krijgt Hilde* (44) de schrik van haar leven wanneer er een foto van haar dochter wordt verspreid. Niet zomaar een foto, maar een foto die het leven van Hilde’s gezin behoorlijk op z’n kop zet.

“Vijftien jaar lang probeer ik mijn kinderen zo goed mogelijk op te voeden. Ik probeer ze eigenwaarde en zelfrespect bij te brengen, en probeer ze het gevoel te geven dat ze sterk in hun schoenen mogen staan en hun grenzen mogen aangeven. Toch lijkt het alsof mijn levenslessen geen indruk hebben gemaakt op mijn Sterre. Ik begrijp heel goed dat de puberteit niet gemakkelijk is, en dat de behoefte om gevalideerd te worden groot is. Ook begrijp ik heel goed dat tieners op deze leeftijd moeite zullen hebben met groepsdruk.

Het begon bij Omegle

Hoewel ik de gevaren van online chatten meerdere keren heb uitgelegd aan mijn dochter, heeft ze toch een account aangemaakt op Omegle. Daar is ze aan de praat geraakt met verschillende mensen, waaronder Robby. Met deze zes jaar oudere jongen klikte het goed, en ze hebben hun gesprekken dan ook via WhatsApp voortgezet.

Tijdens een moeder-dochter-middagje in het winkelcentrum werd Sterre een paar keer gebeld. Telkens wanneer haar telefoon afging, liep ze haastig weg. Ze nam de telefoon dan ook pas op wanneer ze ver genoeg was en ik niet meer kon horen wat ze zei. Dan gaat er als moeder een alarmbelletje af. Toch zocht ik er niet heel veel achter; misschien was ze wel verliefd. Niets mis mee, toch?

De telefoontjes kwamen vaker, en op een avond werd ze ook tijdens het diner gebeld. Ik zei toen dat ze haar telefoon niet mocht opnemen, aangezien ik dat niet netjes vond tijdens het eten. Sterre werd toen onwijs emotioneel en raakte zelfs in paniek. Ze zei dat ze moest opnemen omdat Robby anders boos zou worden. Dat was eigenlijk het eerste moment waarop ik heel duidelijk voelde dat er iets niet pluis was. Ik probeerde meer informatie over hem te krijgen, maar Sterre liet niet veel los.

Een foto van Sterre

En paar weken later kwam mijn zoon thuis. Woedend stormde hij door het huis. Hij vroeg waar ‘die slet’ was. Geschrokken vroeg ik wat er aan de hand was. Zonder iets uit te leggen pakte hij zijn telefoon en liet een foto zien van Sterre. Helemaal naakt met haar benen uit elkaar. Ik wist niet wat ik zag. Was dit mijn kind? Was dit mijn kleine meisje? Dit kon niet waar zijn. Het moest wel gephotoshopt zijn.

Niets bleek minder waar te zijn. Mijn zoon legde uit dat deze foto in de vriendengroep rond ging. Sterker nog; de halve school had hem ondertussen al gezien. Ik barstte in huilen uit en vroeg hoe dit in godsnaam heeft kunnen gebeuren. Die gezellige knul van Omegle bleek uiteindelijk een viezerik te zijn. Ik ben met mijn dochter in gesprek gegaan en kwam er al snel achter hoe de vork in de steel zat.

Robby heeft mijn dochter onder druk gezet, en enorm gemanipuleerd. Ik heb WhatsApp-gesprekken terug gelezen waarin hij letterlijk zei dat ze blij moest zijn met hem en dat ze niet moest verwachten dat ze ooit iemand anders zou kunnen krijgen. Wanneer mijn dochter afstand begon te nemen is hij boos geworden en uit woede de foto gedeeld. De foto heeft vervolgens het leven van mijn dochter verpest.

Naar een andere school

We zijn nu een paar maanden verder en het gaat naar omstandigheden goed met Sterre. We hebben het met de directie op school besproken en na de zomer start Sterre zelfs op een andere school. Ook loopt ze bij een psycholoog die haar goed begeleidt. Uiteindelijk zullen we deze gebeurtenis een plekje kunnen geven, maar vergeten zullen we het nooit.”

Meer weten hoe je met jouw kinderen kunt praten over gevaren online? Hier delen we een paar handige tips.

*Wegens privacyredenen zijn de namen in dit artikel gefingeerd. De echte namen zijn bekend bij de redactie.

Kindertelefoon twee keer zo vaak gebeld over online grensoverschrijdend gedrag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.