Demi de Boer
Demi de Boer Opvoeden 31 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Dit is hoe je met je tiener praat over online oplichting

Je komt er niet meer onderuit, de online wereld. Vooral jongeren zitten meer dan ooit op sociale media en dat is niet zonder gevaren. Het internet biedt naast veel handige functies, ook vele bedreigingen. Dit kan variëren van cyberpesten tot online oplichting.

Het is daarom goed om te weten wat je moet doen om je kind hiervoor te beschermen. Oplichting kan namelijk zorgen dat zij hun geld, persoonlijke gegevens of reputatie verliezen. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Online oplichting

Het is daarom handig om te weten welke vormen van oplichting het meeste voorkomen bij jongeren. Zo kun je er met je kinderen over praten en hen helpen met het vermijden van deze situaties.

1. Financiële oplichting

Jongeren kunnen worden opgelicht door betaal apps, zoals Tikkie. Een ‘verkoper’ vraagt hen om een klein bedrag naar hem over te maken. Maar doordat zij direct worden doorgestuurd naar een persoonlijke bankrekening, proberen de oplichters aan deze gegevens te komen. Dit kan ook voorkomen bij gaming-apps zoals Fortnite. De jongeren worden gevraagd om hun inloggegevens in te vullen, om vervolgens ‘gratis’ geld te krijgen. Dit zal echter nooit op hun account terechtkomen.

2. Phishing

Vaak worden er met deze vorm van oplichting, e-mails verzonden met een link erin. Hiermee hopen de oplichters dat de ontvanger op een link klinkt en persoonlijke- of bankgegevens loslaat. Dit wordt vervolgens soms gebruikt voor identiteitsdiefstal. Dit is een gevaarlijke soort, de oplichters worden namelijk erg goed in het verbergen van de fraude, door geloofwaardige logo’s en lettertypen. Je kunt een phishing-poging wel herkennen aan een aantal dingen. Vaak eisen ze actie door “Reageer nu!” te vermelden. Ook zitten er vaak spelfouten in, geen specifieke begroeting en een raar e-mailadres. Vaak klinkt de aanbieding die ze doen, ook té mooi om waar te zijn.

3. Dating fraude

Fraude via dating-apps is tegenwoordig erg populair (we hebben allemaal de Tinder Swindler gezien niet waar?) Als het goed is hebben kinderen nog geen toegang tot deze apps, maar het kan ook gebeuren via apps als Instagram en Snapchat. Een oplichter zal iemand helemaal om zijn vinger winden tot het moment waarop jouw tiener de oplichter leuk begint te vinden. Dan zal de oplichter om geld gaan vragen en ervandoor gaan.

4. Malware fraude

Dit wil zeggen dat een oplichter de computer, tablet of telefoon van je tiener heeft gehackt of gegijzeld. Dit komt omdat er verkeerde software is gedownload. Hiermee hebben oplichters toegang tot bestanden of kunnen zij zien wat je aan het doen bent. Met die informatie kunnen zij persoonlijke gegevens stelen.

Wat jij kunt doen als ouder

Het allerbelangrijkste is dat je met je tiener praat. Zorg dat zij weten wat voor soorten oplichting er zijn, de risico’s ervan en waar zij op moeten letten. Creëer een veilige omgeving, waarin zij met twijfels naar je toe kunnen komen. Daarnaast zijn nog een aantal andere tips.

1. Doe je huiswerk

Lees de recensies van apps en games die je kinderen willen downloaden. Als een app er al vaag uitziet of slechte recensies bevat, zou dat een signaal moeten zijn. Zoek op internet wat andere consumenten of bureaus te zeggen hebben over de app.

2. Bescherm persoonsgegevens

Blijf je kinderen eraan herinneren dat zij hun adres of andere persoonlijke informatie nooit online delen. Een normaal spelletje, quiz of website zal namelijk nooit om deze gegevens vragen. Wijs je kinderen erop dat als er wel zoiets gevraagd wordt, zij dat bij jou melden. Zo kun je bekijken of er mogelijk sprake is van fraude.

3. Maximaliseer de veiligheid

Creëer een veilige online omgeving. Schakel bij bijvoorbeeld betaalapps een extra beveiligingsfunctie in. Denk hierbij aan een extra pincode, vingerafdruk of gezichtsherkenning. Je kunt bij veel apps ook een tweestapsverificatie instellen voor extra veiligheid.

4. Antivirusprogramma

Installeer een antivirusprogramma op de telefoons of laptop. Zo voorkom je malware fraude en bescherm je de mobiele apparaten van jouw kinderen. Dit soort programma’s beveiligen de apparaten en scannen op schadelijke apps.

5. Alleen bekenden

Blijf je tiener eraan herinneren dat zij alleen contact hebben met mensen die zij kennen. Wijs ze erop dat zij alleen Tikkies betalen van mensen die zij kennen. Dit soort overdrachten worden vaak niet vergoed als het oplichting blijkt te zijn.

6. VPN

Moedig je tiener aan om altijd gebruik te maken van een VPN-verbinding bij het downloaden van apps. Openbare WiFi is namelijk vatbaar voor oplichters. Hackers proberen via deze weg toegang te krijgen tot persoonlijke informatie.

Is jouw tiener online opgelicht? Dan kunt u aangifte doen bij het politiebureau of een anonieme melding maken via meldmisdaadanoniem.nl

Online praten met vreemden: deze regels wil je jouw kind meegeven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.