Gina Koninkx
Gina Koninkx Social media 28 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Ouders, let op! Problemen met de veiligheid van kinderen bij de populaire app TikTok

Dat het belangrijk is om als ouder toezicht te houden op het social media gebruik van je kinderen, weet je hopelijk inmiddels. Internetveiligheid is een onderwerp waar steeds meer aandacht aan wordt besteedt, ook op scholen. En dat is nodig zo blijkt, want ook de populaire TikTok schijt niet helemaal veilig te zijn.

De populaire app TikTok

Eerder schreven we al wat je precies kunt met TikTok en waar je kind mogelijk mee bezig is. Deze op het oog onschuldig lijkende app, heeft toch problemen met het waarborgen van de veiligheid van jonge gebruikers.

NRC deed onderzoek naar de social media app en concludeerde dat de app te weinig heeft gedaan aan het bestrijden van seksueel ongepaste commentaren (onder video’s) en digitale kinderlokkers. Ook zijn video’s van gehandicapten, obesen en transgenders gecensureerd. Kortom: wat gaat hier allemaal mis?

NRC heeft materiaal ingezien van het bedrijf waaruit onder andere blijkt dat “het aanpakken van ongepaste commentaren van volwassenen onder video’s van kinderen niet tot hun kernwerkzaamheden behoort”. Een heel kwalijke zaak natuurlijk, want we hebben het hier wel over minderjarige kinderen die met name gebruik maken van TikTok.

Veranderingen bij TikTok

Hoewel het bedrijf heeft laten weten wel degelijk bezig te zijn met veranderingen (zo begonnen ze eerder al met het verwijderen van nepaccounts), is het nog niet helemaal duidelijk hoe en wat ze daar momenteel aan doen.

Internetveiligheid

Of er snel veranderingen gaan komen die ook succesvol zijn is onduidelijk. Dit bewijst nog maar eens hoe belangrijk het is om als ouder bovenop het internetgedrag van je kinderen te zitten. Dat kunnen ze nog zo vervelend vinden, deze verantwoordelijkheid (want we hebben het over minderjarige kinderen) ligt bij de ouders, bij jou.

Wil je weten wat jij allemaal kunt doen om bij te dragen aan de internetveiligheid van je kinderen? Je leest het hier: Zo maakt jouw kind veilig gebruik van het internet.

Privacy instellingen TikTok aanpassen

Je kunt om te beginnen in ieder geval de privacy instellingen van je kids op TikTok aanpassen. We leggen je hieronder stap voor stap uit hoe je dat precies doet.

 • Druk in de app rechtsonder op het icoontje van een profiel
 • Druk op het tandwiel tekentje bovenin
 • Scroll naar beneden naar het kopje ‘privacy’
 • Zet ‘alleen vrienden kunnen directly contact met mij opnemen’ aan
 • Zet ‘locatiegegevens verbergen’ aan
 • Zet ‘privé account’ aan
 • Scroll naar het kopje ‘accountinstellingen’
 • Klik op ‘instellingen pushberichten’
 • Zet alle instellingen op ‘van mensen die ik volg’
 • Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

  NRC

  Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

  Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.