Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gamen 22 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Online praten met vreemden: deze regels wil je jouw kind meegeven

Misschien denk je dat jouw kind er niet zo snel mee in aanraking komt, maar online praten met vreemden is iets dat vrijwel alle kinderen weleens doen. Via TikTok of Instagram maar ook via online games komen kinderen al snel in aanraking met mensen die ze niet kennen. En omdat helaas niet alle vreemden het beste met je kind voorhebben is het goed om wat regels af te spreken met je kind over het online chatten en online praten met vreemden.

Veel ouders hebben zelf nog nooit online met vreemden gepraat, en dat is waardoor veel ouders zich er niet bewust van zijn dat hun kinderen het wel doen. Terwijl er wel degelijk gevaren op de loer liggen als je kind online met vreemden praat.

Regels voor online praten met vreemden

Voer een open en goed gesprek met je kind over online praten met vreemden. Je hoeft het niet te verbieden zolang je maar duidelijke regels stelt.

1. Privé gegevens

De belangrijkste regel is wel, deel nooit je privé gegevens met iemand. Ook niet als je denkt iemand te kunnen vertrouwen. En privé gegevens zijn veel meer dan je BSN of bankrekeningnummer. Je naam, woonplaats, school, leeftijd en telefoonnummer zijn allemaal dingen die je kind beter niet kan delen. Iemand met verkeerde intenties kan met weinig informatie al heel veel bereiken. Prent je kind dus goed in dat hij altijd communiceert onder een nickname of gebruikersnaam.

Ook als je denkt dat je kind dit wel weet, vertel het ze nog een keer. Want uit onderzoek blijkt dat maar liefst 53% van de kinderen die online met vreemden praatte zijn of haar telefoonnummer deelde. En dat is natuurlijk veel te veel. Leg daarom ook goed uit waarom hij geen privé gegevens moet delen. Mensen kunnen nu eenmaal verkeerde intenties hebben, en dat kan variëren van oplichting tot stalking en chantage.

2. Geen foto’s sturen

Spreek af dat je kind nooit foto’s van zichzelf stuurt, en natuurlijk al helemaal geen naaktfoto’s of gênante foto’s waarmee je kind gechanteerd kan worden. Ook niet als er geld wordt geboden of als de ander bedreigende uitspraken doet. In zo’n geval moet je kind altijd bij jou aan de bel trekken. Leg uit dat eenmaal gestuurd, het leed vaak niet te overzien is.

Met deze 6 tips is je kind veilig op sociale media

3. Niet afspreken

Als je kind langere tijd online met iemand praat kan het zijn dat iemand wil afspreken. En misschien wil je kind dat zelf ook wel. Leg uit dat je kind dit nóóit alleen of op eigen houtje mag ondernemen omdat je nooit zeker weet wie je zult treffen, ook al is je kind daar nog zo zeker van. Als je kind écht graag die persoon wil ontmoeten, en jij hebt zelf het idee dat de andere persoon is wie hij zegt dat hij is (vraag altijd of je de chat mag doorlezen). Bijvoorbeeld een vriend van dezelfde leeftijd. Ga dan met je kind mee naar de afspraak en spreek af op een openbare en anonieme locatie. Het helemaal verbieden kan er namelijk toe leiden dat je kind alsnog alleen een afspraak maakt, en dat wil je natuurlijk voorkomen.

4. Leg uit wat gezonde communicatie is

Praten over de game die ze samen spelen is in principe prima. Maar praten over bijvoorbeeld seks is dat niet. Leg daarom aan je kind uit wat ‘rode vlaggen’ zijn in een gesprek met een vreemde. Dingen als vragen om geld, maar ook juist allemaal mooie dingen beloven zijn signalen. Net als praten over seks en geweld.

5. Laat ze niets aannemen

Cadeaus aanbieden is een bekende tactiek om kinderen te paaien. Dit wordt bijvoorbeeld veel gebruikt door zedendelinquenten en loverboys. Hoe mooi het ook is wat je kind wordt aangeboden, leer hem dat hij nooit iets mag aannemen van een vreemde. Niet op straat maar ook niet online.

‘Niet met vreemden praten’: zo leer jij je kind slim om te gaan met vreemde mensen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

AVGInternetmatters

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.