Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Ouders 30 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Dít is de beste leeftijd om je kind een kindertablet te geven volgens een schermtijdcoach

We kunnen het niet meer voor ons zien: een leven zonder schermpjes. Volwassenen kunnen niet zonder, maar kinderen ook niet. En dat begint al vroeg, zo heb je tegenwoordig keuze uit heel veel kindertablets. Maar op welke leeftijd kun je je kind het beste een kindertablet geven?

Wij vroegen dit aan schermtijdcoach Marloes Jonker.

Schermtijd

Schermtijd is een veelbesproken onderwerp in de opvoeding. Zeker in een tijd waarin er van alles te koop is en andere kinderen ook allerlei schermen thuis hebben, willen kinderen niks liever dan op hun schermpjes zitten. Voor jonge kinderen heb je kindertablets, waar ze bijvoorbeeld spelletjes op kunnen spelen. Maar wat is de beste leeftijd om je kind zo’n kindertablet te geven?

“Kinderen tussen de 0 en 2 jaar kun je beter niet blootstellen aan schermtijd, ook niet op TV”, vertelt Jonker. “Ze begrijpen dan nog weinig van wat ze op een scherm zien. Rond de leeftijd van 2,5 jaar beginnen ze dit pas door te krijgen. Vóór deze leeftijd doen peuters informatie op beeldschermen af als irrelevant voor hun dagelijkse ervaringen. De mensen of karakters op het scherm kijken niet rechtstreeks naar hen en praten niet met hen zoals hun ouders en verzorgers dat doen.”

Naast dat zij er nog weinig van begrijpen, zijn beeldschermen om andere redenen ook niet verstandig voor deze jonge kinderen. Jonker: “Zij missen door schermtijd belangrijke interactie met hun ouders en andere gezinsleden. Interactie die juist heel belangrijk is voor hun sociaal-emotionele ontwikkeling, maar ook voor hun motorische ontwikkeling en taalontwikkeling.”

Samen spelen

Door al die toenemende schermpjes spelen kinderen ook steeds minder buiten. Zonde, want juist van buitenspelen leren kinderen veel volgens Jonker. “Van digitale media leren jonge kinderen dus lang niet zoveel als van samen spelen, buitenspelen en interactie met volwassenen en andere kinderen. Bovendien is ook de balans tussen actief bewegen, buiten zijn en slaap heel belangrijk voor de ontwikkeling van een kind.

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 93 procent van de Nederlandse kinderen tussen de 0 en 3 jaar teveel media gebruikt en driekwart te weinig buitenspeelt. Van de groep daarna, kleuters van 4 tot 6 jaar, speelt ook driekwart te weinig buiten en gebruikt twee derde teveel media. Wanneer kinderen van 1 tot 3 jaar op zo’n jonge leeftijd worden blootgesteld aan een grote hoeveelheid media, hebben ze in de eerste schooljaren doorgaans problemen met aandacht, geheugen en lezen.”

Welke leeftijd eerste scherm?

Hoewel veel ouders het er waarschijnlijk mee eens zijn dat te veel schermtijd niet gezond is voor een jong kind, blijft het soms een lastige afweging voor hen. Als andere kinderen in hun omgeving wel op jonge leeftijd al een kindertablet hebben, kan het lastig zijn om dit voor je eigen kind te blijven weigeren. Ook is het soms praktisch gezien heel handig om je kind eventjes achter een scherm te zetten, als je bijvoorbeeld aan het koken bent.

Ook Jonker begrijpt dit wel. “De beste leeftijd om je kind een kindertablet te geven? Je kunt je kind beter helemaal niet laten wennen aan schermtijd, maar wil je toch graag een kindertablet kopen, wacht dan tot je kind minimaal 2,5 jaar oud is. Beperk de schermtijd bij peuters en kleuters tot hoogstens één uur per dag, liefst niet achter elkaar. Kies bewust voor wat je je kind in die tijd laat doen of kijken én doe dit het liefst ook samen.”

Dilemma: ‘Zal ik de schermtijd aanhouden die mijn man heeft bepaald of zal ik dit loslaten?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.