Hoe kun je als ouders je kinderen stimuleren om de taal te oefenen? Logopediste Floor geeft advies
Als ouder wil je natuurlijk dat je kind goed meekomt met praten en taal, maar dit is niet bij ieder kind het geval. Geen reden voor paniek, want als ouder kun je ook taal stimuleren. Logopediste Floor Tjon-A-San van de Amsterdamse logopediepraktijk Oost geeft advies.
Linksom of rechtsom, het komt altijd goed.
Wat kun je doen als ouders als je merkt dat de taal achterblijft bij jouw kind?
“Begin met het lezen van prentenboeken. Kijk samen naar de plaatjes en praat over wat je ziet. Dit maakt het lezen niet alleen leuker, maar helpt ook om de woordenschat van je kind uit te breiden. Daarnaast is het belangrijk om boeken te lezen die geschikt zijn voor hun leeftijd. Vraag je kind om in het kort te vertellen waar het verhaal over gaat. Dit helpt hen om hun eigen woorden te gebruiken en vergroot hun zelfvertrouwen.
Als jullie samen tegen moeilijke woorden aanlopen, zoek ze dan op. Het is een geweldige manier om samen te leren. En als je een nieuw woord tegenkomt, probeer de betekenis op een eenvoudige manier uit te leggen. Zeg bijvoorbeeld: ‘Dat betekent dat iets heel groot is!’ Vergeet niet om alles om je heen te benoemen. Dit kan van alles zijn, van de bomen buiten tot de spullen in huis. Elke gelegenheid is een kans om de taal te oefenen. Een leuke manier om met woorden aan de slag te gaan, is door dictees te doen. Laat je kind woorden opschrijven die ze kennen. Kunnen ze nog niet praten? Dan kunnen ze het misschien natekenen. Dit maakt het leren interactief en speels”, vertelt logopediste Floor Tjon-A-San.
Moet je bij moeilijkheden direct een logopediste inschakelen?
Merk je dat je kind moeite heeft met het vormen van zinnen? Zegt hij of zij vaak korte zinnen tegen vriendjes? Of misschien herkent je kind veel woorden niet, komt hij niet goed uit zijn woorden of begrijpt hij bepaalde dingen niet? Dan is het tijd om in actie te komen! “In zulke situaties is het slim om meteen een logopediste in te schakelen. Deze taalheld kan helpen om de communicatievaardigheden van je kind te verbeteren. Hoe sneller je hulp zoekt, hoe beter het is voor de ontwikkeling van je kind. Samen kunnen jullie werken aan een stevigere taalbasis, zodat je kind zich met meer zelfvertrouwen kan uitdrukken. Want zelfvertrouwen, dat is natuurlijk erg belangrijk voor een kind.”
Samen met je kind de taal oefenen: handige en leuke tips
Logopediste Floor geeft tot slot nog handige en leuke tips om de taal samen met je kind te oefenen. Op deze manier kunnen jullie samen aan de taal werken.
1. Blijven oefenen
Taalontwikkeling is een proces dat voortdurende aandacht nodig heeft. “Blijf regelmatig oefenen met je kind, zodat ze zich steeds beter kunnen uitdrukken. Elke kleine oefening helpt!”
2. Vaste momenten op de dag
Maak van vaste momenten op de dag speciale taalmomenten. “Bijvoorbeeld tijdens het eten: vraag je kind wat hij of zij die dag op school heeft gedaan. Dit stimuleert niet alleen de taalvaardigheid, maar versterkt ook de band tussen jullie.”
3. Gebruik van taalapps
Er zijn veel leuke en educatieve taalapps beschikbaar die je kunt gebruiken. “Kies echter bewust en zorg ervoor dat je kind niet te veel tijd op de tablet doorbrengt. Het is beter om concrete voorbeelden in de echte wereld te gebruiken en samen op ontdekkingstocht te gaan. Denk aan dingen in huis of juist buiten.”
4. Stimuleren van buitenactiviteiten
Laat je kind buiten spelen en praten over wat ze zien en ervaren. “Dit maakt taal oefenen interactief en extra leuk! Moedig gesprekken aan over de natuur, dieren of spelletjes die ze spelen.”
5. Dingen uittekenen en hierover vertellen
“Ook een leuke oefening: laat je kind hun dag uittekenen en vervolgens een verhaal vertellen over wat ze hebben gedaan. Dit bevordert hun creativiteit en helpt hen om hun gedachten beter te verwoorden. Ook is het leuk om als ouder of samen wat dingen te tekenen. Op die manier kun je ook weer wat vertellen. Het is ook een geweldige manier om samen plezier te hebben.”
Over Floor Tjon-A-San
Floor Tjon-A-San is sinds 2018 logopediste en sinds mei 2019 werkzaam bij Logopediepraktijk Oost in Amsterdam. Ze behandelt kinderen en volwassenen met spraak- en taalproblemen, afwijkend mondgedrag en stemklachten.
Femke Merel stotterde als meisje en is daar erg mee gepest. Aan J/M Ouders vertelt zij haar verhaal en waarom het zo belangrijk is om hierover te praten.
Waarom hebben kleuters moeite met sommige letters zoals de ‘r’ en de ‘s’?