Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gedrag 8 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Een logopedist inschakelen voor je kind: zo pak je dat aan

Is jouw kind slecht verstaanbaar, slist je kind of heb je het idee dat je kind een taalachterstand heeft? Als je merkt dat je kind problemen ervaart op het gebied van spraak of taal kun je een logopedist inschakelen. Maar wanneer is het hiervoor het juiste moment en waarmee kan een logopedist je kind helpen? Logopedist Floor Tjon-A-San van Logopediepraktijk Oost in Amsterdam geeft advies over het naar een logopedist gaan.

Als je merkt dat je kind spraak- en/of taalproblemen heeft dan is het goed om naar een logopedist te gaan. Hierbij geldt: hoe eerder, hoe beter.

Voor welke problemen kun je naar de logopedist?

Logopedie kan ingezet worden bij diverse spraak- en taalproblemen. De bekendste problemen noemen we hieronder.

1. Probleem met spraakontwikkeling

Wanneer je kind onverstaanbaar spreekt, klanken omwisselt, weglaat of inslikt kun je hulp inschakelen van een logopedist. “Veel kinderen slikken bepaalde woorden in of spreken letters verkeerd uit. Als een kind net leert praten is dit normaal, maar wanneer het na zes maanden hetzelfde woord nog steeds verkeerd uitspreekt, dan is het goed om hier aandacht aan te gaan besteden. Wat vaak voorkomt in de praktijk zijn woorden die verkeerd zijn geautomatiseerd. Een woord als stoel wordt vaak uitgesproken als toel en in plaats van kip wordt er vaak tip gezegd”, zegt Tjon-A-San.

2. Slissen

Heb je een kind dat slist? Ook bij dit probleem kun je de hulp van een logopedist inschakelen. Tjon-A-San zegt hierover het volgende: “Kinderen die slissen hebben doorgaans een slappe tongspier. Dit kan komen door het gebruik van een speen of langdurig duimgedrag. Een logopedist kan met je kind bepaalde oefeningen doen die helpen bij het sterker maken van de tongspier.”

3. Stem- en ademhalingsproblemen

Sommige kinderen hebben al van jongs af aan een stem die schor of hees klinkt. “Zo’n stem kan komen doordat je kind o.a. schreeuwt, te lang door gaat op een ademhaling, fluistert of gekke stemmetjes gebruikt. Een logopedist kan helpen om de stem op een normale manier te leren gebruiken. Hierdoor worden de stembanden minder belast, waarna de stem weer normaal gaat klinken. Een logopedist kan met ademhalingsoefeningen ervoor zorgen dat je kind op een rustigere manier gaat ademen in combinatie met het spreken”, zegt Tjon-A-San.

4. Dyslexie

Dyslexie is een vorm van lees- en spellingsproblemen. Vaak ontstaan deze problemen wanneer een kind moeite heeft met de taalontwikkeling of auditieve vaardigheden. “Ook hierbij kan een logopedist je kind helpen. Logopedisten kunnen snel risicofactoren opmerken bij kinderen met dyslexie. Daarnaast kunnen kinderen met auditieve verwerkingsproblemen moeite hebben om klanken, spraak en geluiden te verwerken. Als dit niet op tijd wordt aangepakt is de kans groter dat er spraak- taal- en leerproblemen ontstaan. De logopedist kan met behulp van het leren lezen, spellen en begrijpend lezen dyslexie verminderen.”

5. Verkeerd slikken en moeilijk kauwen

“Op jonge leeftijd kunnen kinderen al te maken hebben met slikproblemen. Voor baby’s en jonge kinderen kan dit betekenen dat het eten en drinken lastiger wordt. Kinderen kunnen moeite hebben met drinken uit de borst of fles, zich vaak verslikken of problemen ervaren tijdens het kauwen en slikken van eten.” Een logopedist kan helpen om te onderzoeken wat de beste manier is om je kind te laten eten of drinken. Er worden adviezen gegeven over goede houdingen en technieken tijdens het eten en drinken.

6. Stotteren

Stotteren is een spraakstoornis waarbij het vloeiende verloop van de spraakbeweging verstoord is. Dit begint meestal bij kinderen tussen de twee en zeven jaar. “Bij de meeste kinderen gaat stotteren vanzelf over, sommigen hebben een behandeling door een logopedist of stottertherapeut nodig. Het is dan belangrijk om goed onderzoek te doen, zodat ouders goede informatie krijgen of therapie nu wel of niet zinvol is”, aldus Tjon-A-San.

Doorverwijzing naar logopedist

Wanneer je merkt dat je kind een spraak- of taalprobleem heeft dan kun je naar de huisarts gaan voor een doorverwijzing naar een logopedist. Daarnaast wordt je kind ook bij het consultatiebureau gescreend. Hier wordt onder andere gekeken hoe het gaat met het gehoor van je kind en of het goed kan praten. Als je kind niet of beperkt spreekt dan kan het consultatiebureau het advies geven om naar een logopedist te gaan. Daarnaast kan een kind ook via (voor)school doorgestuurd worden naar een logopedist. Tegenwoordig zijn er op veel (voor)scholen logopedisten aanwezig om kinderen te screenen en/of direct de juiste hulp aan te bieden.

Esther: ‘Mijn zoon (16) heeft mij meerdere keren doodgewenst’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.