Laurien Bleeker
Laurien Bleeker School 8 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Meiden vertellen over meidenvenijn: ‘Ze noemden me zo dik als een koe. Daardoor at ik niet meer’

In een speciale aflevering van CHICA op NPOZAPP, praten Anne-Mar Zwart en Rachel Rosier met vijf meiden over de gevolgen van meidenvenijn. De tieners Temari, Sara, Dishanya, Faye en Tessa vertellen openhartig over hun eigen meidenvenijn ervaringen.

Meidenvenijn is iets wat gebeurt onder meisjes, dit begint al op de basisschool. Meiden roddelen over andere meiden, sluiten anderen buiten en pesten zowel offline als online. Hoe voelt het nou om met meidenvenijn te maken te krijgen? Deze vijf meisjes doen hun verhaal.

De aflevering begint met een aantal ernstige uitingen die alle vijf de meiden wel eens te horen hebben gekregen. Zoals “dom kutwijf”, “ik hoop dat je doodvalt”, “je hoort er niet bij” en nog een paar heel erge en zelfs racistische uitspraken. Dishanya vertelt dat in haar achternaam het woord ‘koe’ staat: “Ze vonden het grappig om te zeggen ‘je bent net zo dik als een koe’. In de pauze op school at ik daarom niet meer. Ik ben zelfs een keer bijna flauwgevallen.” Ook thuis wilde ze hierdoor niet meer eten.

Meidenvenijn ervaringen van tienermeiden

Tessa vertelt geëmotioneerd over de keer dat ze met school naar Walibi gingen. De kinderen moesten in groepjes lopen, dus vroeg Tessa in de groepsapp of ze bij een groepje kon aansluiten: “Kan ik met jullie lopen, anders ben ik alleen.” Niemand wilde haar in het groepje hebben. Doordat ze geen aansluiting vond, is ze uiteindelijk maar thuis gebleven, vertelt ze in tranen.

Alle meiden herkennen dit en Faye reageert hierop: “Soms is het helemaal niet iemands bedoeling en dan zeg je het gewoon maar. Dat er zulke erge dingen gebeuren daar sta je niet elke dag bij stil.” Toch hebben ze meiden zelf ook wel eens bewust een ander buitengesloten. Zo vertelt Temari dat ze ook wel eens tegen iemand heeft gezegd dat diegene er niet bij hoorde. Omdat ze toen eindelijk zelf haar eerste vriendengroepje had in groep acht en die niet kwijt wilde raken. Wel zegt ze: “Je hoort er niet bij, dat zeggen tegen iemand, doet altijd pijn.”

De meiden zijn zich ook bewust dat ze zelf ook iets kunnen zeggen tegen iemand die pest, maar “Soms durf je er ook niets over te zeggen, want dan kan je zelf gepest worden. Dat is echt wel moeilijk”, vertelt Faye. Ook zij heeft wel eens gepest, onder druk van haar ‘vriendinnen’: “Uiteindelijk heb ik dat meisje er heel erg mee gekwetst. Dat ze in haar bed lag te huilen, omdat niemand haar meer vertrouwde. Ik voelde me daar heel erg schuldig over en was er heel erg verdrietig over dat ik het zo ver heb laten komen.”

Deze aflevering van CHICA is te zien op NPOZAPP.

Meidenvenijn op de basisschool: hoe ga je daarmee om?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.