Redactie
Redactie School 19 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Hoe vaak mag je kind doubleren op de basisschool?

antwoord

Leerlingen mogen uiterlijk tot en met het schooljaar waarin zij 14 jaar worden naar de basisschool. Dus ja, je dochter mag doubleren in groep 3. Ze is 7 jaar en als zij nu doubleert is ze 13 jaar wanneer zij groep 8 verlaat.

Er wordt nogal eens gewaarschuwd dat kinderen die iets langer kleuteren vervolgens niet meer mogen doubleren. Dit is dus zeker niet altijd waar. Men moet naar de geboortedatum van het kind kijken en wanneer het 14 jaar wordt. De mogelijkheid voor jonge leerlingen om tweeënhalf jaar te kleuteren is blijven bestaan.
Het is natuurlijk de vraag of het zin heeft om te doubleren. 

Wat ik uit de informatie die je me geeft kan opmaken, is dat je dochter achterstand heeft met lezen. Er is misschien sprake van dyslexie. Het komt niet vaak voor dat de school een kind met een achterstand op één enkel vakgebied laat doubleren. Er is dan meestal meer aan de hand. 
Kinderen met dyslexie laten doubleren vanwege de leesachterstand wordt afgeraden. Het is veel beter deze kinderen de juiste begeleiding en hulpmiddelen aan te bieden. 

Omdat er bij jouw dochter nog geen dyslexie is vastgesteld en er ook nog geen extra begeleiding is gegeven, is het verstandig om in gesprek te gaan met de school. Vraag of er een handelingsplan kan worden opgesteld en vraag een gesprek aan met de Intern Begeleider . Bij een ernstig vermoeden van dyslexie is het mogelijk je kind al te laten testen, maar op dit moment is het raadzaam om op de eerste plaats in te zetten op extra begeleiding voor je dochter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.