Redactie
Redactie Slapen 7 sep 2020
Leestijd: 1 minuut

Hoeveel slaap heeft je kind nodig? Slaapexperts geven antwoord

Wat is het ideale aantal uur dat een kind zou moeten slapen? 13 slaapexperts van de American Acadamy of Sleep Medicine zochten het uit.

Het onderzoeksteam ploegde 864 gepubliceerde wetenschappelijke artikelen door waarin het verband tussen slaapgewoontes en de gezondheid van kinderen van diverse leeftijden werd beschreven. Aan de hand hiervan stelden zij vervolgens vast hoeveel slaap een kind nou echt nodig heeft.

Essentieel voor een gezond leven

“Slaap is essentieel voor een gezond leven en het is belangrijk om gezonde slaapgewoontes al vroeg in te voeren”,  aldus Dr. Shalini Paruthi van de American of Sleep Medicine. Maar voor pubers is een goed slaapritme minstens zo belangrijk, stelt de onderzoeker. “Het is vooral belangrijk om je kind gezonde, goede slaapgewoontes en regelmaat te geven als ze in hun puberteit terechtkomen en ze hierin blijven motiveren.” Zo komt een kind beter door de puberteit.

Zoveel uur per nacht moet je kind in dromenland liggen

  • 4-12 maanden: 12 tot 16 uur (voor een periode van 24 uur)
  • 1-2 jaar: 11 tot 14 uur
  • 3-5 jaar: 10 tot 13 uur
  • 6-12 jaar: 9 tot 12 uur
  • 13-18 jaar: 8 tot 10 uur
  • Volwassenen: 7 tot 9 uur

Invloed op gedrag kinderen

Kinderen slapen zo’n 40 procent van hun jeugd, volgens de National Sleep Foundation. Een goed slaapritme is dan ook essentieel, zo schrijft de American Academy of Pediatrics (AAP). Volgens de onderzoekers beïnvloed weinig slaap de mentale en fysieke gezondheid. Het kan zelfs invloed gaan krijgen op het gedrag van kinderen en hun gezondheid als ze geen goede nachtrust pakken.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.