Redactie
Redactie Persoonlijke verhalen 22 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Hoogbegaafd en moeite met leren

Een van de extra vakken die leerlingen op een Leonardoschool krijgen, is Leren leren. Ze leren dan plannen, samenvattingen maken, geheugentraining en leestechniek. En dat is maar goed ook. Het klinkt als een tegenstelling, maar hoogbegaafden zijn vaak juist heel slecht in leren.

Heron heeft tot voor kort nooit veel moeite hoeven doen om nieuwe lesstof in zijn hoofd te krijgen. Dat ging vanzelf. Gewoon een kwestie van snappen en onthouden. Maar nu hij op speciaal onderwijs voor hoogbegaafden zit, moet hij soms meer moeite doen. En dat is erg wennen. Want als hoogbegaafde op een reguliere basisschool was hij lui geworden.

De juf had me na school even apart genomen. Het ging niet zo goed met zijn dictee. Dat wil zeggen met een bepaald aspect ervan. Hij begreep de regel van de dubbele medeklinkers in werkwoordvervoegingen niet. Zo schreef hij loppen in plaats van lopen en kunen in plaats van kunnen. Als wij er niets aan zouden doen, zou dat een vette onvoldoende op zijn rapport betekenen.

Dus oefenen we. Elke dag tien woordjes. Ik begrijp gewoon echt niet hoe hij zoiets simpels maar niet in zijn hoofd kan krijgen, terwijl hij verder zo goed is in taal. En Heron begrijpt niet waarom ik er zo over doorzeur. Laatst kwam Robert thuis uit zijn werk en vond mij overstuur op de bank en Heron overstuur op zijn kamer. Alleen maar vanwege die stomme spelling.

Het doet me denken aan tafels stampen. Ook zo’n ramp. Heron kan het echt niet. Hij weet niet hoe hij dat soort dingen in zijn hoofd moet krijgen. En hij gaat me haten als ik hem maar blijf vragen naar 6×6 en 7×8. Iets wat ook erg weinig zin lijkt te hebben.

Op een dag oefende ik met hem de tafel van 6 tijdens een autorit, drie kwartier lang. Vlak voor onze bestemming had hij alle vervoegingen van 6 eindelijk in zijn hoofd. Op de terugweg leek hij het weer vergeten en betrapte ik hem erop dat hij zat te berekenen hoeveel 6×6 is. Zoals hij meestal smokkelt met tafels. Ik heb het toen een beetje opgegeven. Zeker toen ik op het schoolplein hoorde dat er maar weinig hoogbegaafde klasgenootjes tafels kunnen opdreunen.

Heron en ik hebben nu een deal gesloten. Als hij bij het huiswerk met de tien woordjes vijf keer drie fouten of minder heeft, hoeft hij het thuis niet meer te oefenen. Dat lijkt te helpen. Maar een variant op het vak Leren leren, zou ik als ouder goed kunnen gebruiken. Bij Leren helpen bij leren, zou ik een enthousiaste leerling zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.