Laura Saija
Laura Saija Mentale gezondheid 20 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Is jouw kind hoogbegaafd? Aan deze 10 dingen herken je het

Heb jij soms het idee dat jouw kind nét even iets slimmer is dan andere kinderen? Dat hij al een stuk verder is dan z’n leeftijdsgenootjes en dingen super snel oppikt? Misschien is jouw kind dan wel hoogbegaafd. Aan deze tien dingen kun je het herkennen.

Hoogbegaafde kinderen herken je niet alleen maar aan hun intelligentie, ze hebben nog veel meer kenmerkende eigenschappen.

Zo herken je hoogbegaafdheid bij je kind

Komen deze dingen je allemaal bekend voor? Dan is het misschien tijd om serieus te gaan kijken met experts of je kind hoogbegaafd is.

1. Heeft meer uitdaging nodig op school

Taakjes op school zijn vaak te makkelijk en je kind heeft dan ook grote interesse in moeilijkere sommen en extra opdrachten. Ook in complexe taken heeft hij goed inzicht. Daarnaast valt bij hoogbegaafde kinderen vaak het hoge niveau van hoe ze dingen formuleren op.

2. Creatief

Hoogbegaafde kinderen zijn vaak heel creatief. Ze hebben een levendige verbeelding en kunnen soms moeite hebben met het verschil tussen realiteit en verbeelding. Op de basisschool tekent je kind vaak een stuk beter dan z’n klasgenootjes en tekent bijvoorbeeld al snel in perspectief. Inkleuren daarentegen is niet z’n hobby.

3. Nieuwsgierig

Ieder kind heeft een ‘Waarom?’ periode. Bij hoogbegaafde kinderen houdt dit langer aan, want ze zijn vaak ontzettend nieuwsgierig en willen het liefst de hele dag nieuwe dingen uittesten. Je kind heeft dan ook een brede interesses en vindt zowel auto’s, als vulkanen, als …. ga zo maar door,  het einde.

4. Hyperconcentratie

Kan je kind urenlang geconcentreerd werken aan zijn huiswerk of een puzzel? Dit zou een teken van hoogbegaafdheid kunnen zijn. Hoogbegaafde kinderen kunnen zich enorm goed concentreren als ze iets interessant vinden.

5. Doorzettingsvermogen

Geeft je kind niet snel op als iets niet lukt? Ook dat kan duiden op hoogbegaafdheid. Juist als de oefening net iets te moeilijk is, streeft hij ernaar om het voor elkaar te krijgen en de taak te toch volbrengen. Het zal hem lukken. En inderdaad.

6. Goed geheugen

‘Mam, wist je dat een mannetjes nijlpaard wel 2000 kilo kan wegen?’ Onthoudt je kind alles wat hij op televisie heeft gehoord of ergens heeft gelezen? En kan hij het dan ook nog in detail navertellen? Het geheugen van een hoogbegaafd kind is vaak ijzersterk.

7. Oude ziel

Trekt je kind vooral naar oudere kinderen toe? Zit hij op verjaardagen graag tussen de volwassenen? Niet zo gek. Hoogbegaafde kinderen zien de wereld vaak door een andere bril dan leeftijdsgenoten en voelen zich niet altijd begrepen door leeftijdsgenootjes.

8. Perfectionistisch

De lat ligt hoog voor hoogbegaafde kinderen; het is zelden goed genoeg. Ze stellen hoge eisen en zijn erg perfectionistisch. En dit maakt ze ook flink kritisch op zichzelf en hun omgeving.

9. Minder slaap

Kan je kind goed af met weinig slaap; ligt  hij ’s avonds nog lang wakker of is hij – ook als hij ouder is – vaak vroeg op? Ook dit kan wijzen op hoogbegaafdheid. Er is ook zoveel te ontdekken en te doen, zonde om lang te slapen.

10. Gevoelig

Naast slim, zijn hoogbegaafde kinderen vaak ook erg gevoelig. Zij vinden het heel belangrijk wat anderen vinden en willen en hebben een groot rechtvaardigheidsgevoel. En zijn vaak heel lief voor hun mama en papa. Maar dat laatste geldt gelukkig voor alle kinderen.

Noot van de redactie

Natuurlijk is het ene kind het andere niet en kan alleen onderzoek bepalen of je kind echt hoogbegaafd is. Hierbij wordt niet alleen naar gedrag en interesses gekeken, maar bijvoorbeeld ook een IQ-test afgenomen. Maar heeft je kind veel van deze kenmerken, dan is het heel goed mogelijk dat je kind hoogbegaafd is en is het zeker het overwegen waard om dit te laten onderzoeken.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.